Nejen Bistro je zatím sice spíše jenom bistro, ale má krásný interiér, rozumnou nabídku a především Josper gril
Z Karlína se už delší dobu stává místo, kde by chtěl žít každý. Zejména ten, kdo se nebojí velké vody, miluje jídlo, kávu, víno a čaj. Snad v žádné jiné pražské části nepřibývají zajímavé podniky takovou rychlostí. Sotva se otevře jeden, už je avizováno otevření dalšího. Před dvěma měsíci přibylo na karlínskou scénu ambiciózní Nejen Bistro. Nechtělo se příliš vyhraňovat, proto zvolilo netradiční název, který v budoucnu v různou denní dobu umožní provozovnu přeměnit například z kavárny na restauraci, z restaurace na vinný bar, zkrátka přizpůsobit se okolnímu životu. Koncept je to smělý, uvidíme, jak se podaří jej naplnit.
Vstup na scénu Nejen Bistro podle mého názoru zvládlo, v poledne i večer bývá slušně zaplněné, své příznivce si našly i nekomplikované snídaně. Posnídat můžete jen pár jídel, stálé snídaňové menu k dispozici není, ale často se v ranní nabídce objevuje sendvič například se šunkou a sýrem, míchaná vajíčka s uzeným bůčkem, vejce do skla s parmezánem, vídeňské párky, omeleta a pečená vejce se šunkou.
TROUFALE DOBRÉ
Bude to znít troufale, ale místní vejce se šunkou pečená v Josper grilu, který je chloubou bistra, jsou jedna z nejlepších, jaká jsem kdy jedla, a za 68 korun tři vejce se štědrou porcí šunky nemají v Praze příliš konkurenci. Směšně jednoduché, ale strašně dobré. Už jen kvůli nim se budu do Nejen Bistra určitě vracet. Stejně tak si mě získaly domácí limonády, které tu připravují v mnoha příchutích z čerstvého ovoce a sody. Pomerančovou nebo grepovou můžete směle alternovat obligátní snídaňový džus a skvěle doplňují právě zmiňovaná vejce. Obdobné nadšení ve mně bohužel nevzbuzuje káva, o jejíž značce jsme se s obsluhou nedokázali shodnout, respektive udanou značku se mi nepodařilo nikde najít. Každopádně by mělo jít o italskou kávu praženou v Miláně, která osloví spíše milovníky italské kávové hořkosti než karlínské vyznavače svěží ovocné výběrové kávy. Naštěstí to pro opravdu dobrou kávu není z Nejen Bistra daleko.
Přes oběd doplňuje stálou nabídku i stručné polední menu v rozsahu jedné polévky a dvou jídel. Dlužno říct, že cena hlavního jídla z polední nabídky o hodně převyšuje ceny běžných poledních menu jiných podniků.
Cena hlavních jídel se pohybuje kolem 150 korun, což už není příliš daleko od jídel ze stálé nabídky a kvalitou mě polední jídla rozhodně nepřesvědčila. Když jsem tu při první návštěvě přes poledne ochutnala tuhé a poměrně suché vepřové karé, které se v polední nabídce objevuje celkem často, měla jsem velkou pochybnost o tom, jestli se ještě vrátím. Doteď nechápu, jak se takové maso při použití špičkové technologie Josper grilu mohlo dostat z kuchyně. Při téže návštěvě jsem ze stálé nabídky ochutnala stulight denou okurkovou polévku s kefírovým mlékem a koprovým olejem, která mě nepotěšila ani příliš hrubou konzistencí okurky, ani mdlou chutí. Naštěstí jsem se nechala přesvědčit spokojenými přáteli, abych dala podniku další šanci, a od té doby jsem se vrátila několikrát. Jen většinou vybírám ze stálého menu, které je promyšlené, dobře strukturované a umožňuje vyniknout již zmiňovanému Josper grilu, který v sobě kombinuje gril na dřevěné uhlí, troubu, která je rovněž vytápěna dřevěným uhlím, a komoru na pomalé vaření.
Josper najdete v Praze v několika podnicích známých jmen. Tady ho ale vystavují v otevřené kuchyni, využívají ho naplno například právě i při přípravě snídaní a až na výjimky, jako bylo zmiňované polední karé, s ním umějí dobře pracovat.
Z předkrmů jsem z Josperu ochutnala restované kalamáry s česnekem, olivami a cherry rajčátky. Výborné voňavé malé pozdně letní jídlo, které se skleničkou dobře vybraného vína skvěle otevře večer. Měkké malé kalamáry na povrchu jen lehounce ožehnuté grilem doplňují výrazné černé olivy, pár rozpůlených cherry rajčátek, pár lístků hladkolisté petržele a velkorysá porce olivového oleje.
KONFITOVANÉ HOVĚZÍ ŽEBRO
Z nabídky předkrmů ale radím ochutnat i dobře ochucený hovězí tatarák francouzského typu s maličkými nakládanými okurkami Cornichon a podle lístku s pošírovaným vejcem, které ale podle mého názoru pošírované nebylo. Dokonale hladký pravidelný bílek svědčil o jiném postupu přípravy. To ovšem nic nemění na tom, že tatarák tu umějí připravit dobře a v nadcházejícím podzimu si snad zachová v nabídce své místo. Naopak marinovaný losos gravlax s pohankovými bliny buchtovité konzistence je úplně zapomenutelné jídlo.
Ze salátů jsem vyzkoušela jen marinované kuřecí prsíčko v červené řepě se sezonním salátem. Jídlo bylo přesně takové, jak lístek sliboval. Směs zálivkou ochucených listových salátů pokrývaly kousky zajímavě chutnajících kuřecích prsíček obarvených do červenorůžova šťávou z červené řepy. Pokud počítáte kalorie, může to být fajn výběr, ale jinak v nabídce najdete o mnoho zábavnější jídla.
Mým favoritem je konfitované hovězí žebro s houbovosójovou omáčkou. Absolutně měkké šťavnaté žebro je podávané bez kosti, takže se nemusíte bát nějakého faux pas při jeho konzumaci. Je posypané vykřupanou cibulkou a omáčka je podávána v mističce zvlášť. Maso je plné intenzivní chuti, rozpadá se na jazyku, a přestože porce je poměrně velká, měla jsem po dojedení chuť dát si ještě kousek.
Skoro stejně tak dobrá byla i dlouho tažená hovězí líčka podávaná s karotkovou kaší, která už bohužel v mezidobí z nabídky zmizela a nahradilo je jehněčí kolínko.
K dalešickému pivu, které tu točí, můžete z grilu vyzkoušet třeba opravdu povedenou domácí kachní klobásu s omáčkou z hrubozrnné hořčice nebo kuřecí či hovězí burger, pokud vás na rozdíl ode mě burgery, které má v nabídce každý druhý podnik, už nezačaly nudit.
Nudit vás určitě nebude krásný a hravý interiér bistra, který láká k tomu, tu posedět v kteroukoli denní hodinu. Zajímavá nabídka přijatelně naceněných vín, piva i zmiňovaných limonád, spolu s chuťovkami, jako jsou tatarák, kalamáry nebo výše uvedená klobása, dělá z Nejen Bistra také místo, kde se dá hezky strávit večer u skleničky a něčeho malého k jídlu, aniž byste šli vysloveně na večeři. Obsluha je povětšinou příjemná a usměvavá, někdy trochu zmatená, ale větší nedorozumění mě tu minula. Pokud si budete chtít zapamatovat jméno vašeho oblíbeného člena personálu, bude ho mít napsané zezadu na tričku.
Zkrátka po dvou měsících provozu se mi Nejen Bistro jeví velmi slibně. Zdaleka ne vše je dokonalé, ale to od podniku v záběhu ani není fér očekávat. Myslím, že se k ostatním dnes již vyhlášeným karlínským podnikům docela dobře hodí.
Nejen Bistro Křižíkova 24, Praha 8 – Karlín www.nejenbistro.cz tel.: +420 222 960 515 Otevírací doba: denně 9.00–23.00 Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku • Polévka z dýně Hokaido s čerstvým koriandrem • 68 Kč • Bruschetta s rajčaty, černými olivami a čerstvou bazalkou • 98 Kč • 80 g Hovězí tatarák s pošírovaným vejcem • 145 Kč • 50 g Gravlax – marinovaný lsos s pohankovými bliny • 128 Kč • 120 g Marinované vyloupané slávky v domácí teriyaki omáčce se salátem z rýžových nudlí, mořské řasy, sójových klíčků a čerstvého koriandru • 175 Kč • 100 g Marinované kuřecí prsíčko v červené řepě, sezónní salát • 135 Kč • 400 g Slávky s čerstvým fenyklem, chilli, česnek, limetkový fresh, máslo a listová petržel • 168 Kč • 150 g Kuřecí stehenní steak s pečenou kořenovou zeleninou, bramborami a bylinkami • 165 Kč • 180 g Hovězí burger s karamelizovanou cibuli, cheddarem a domácí okurkovou majonézou • 175 Kč • 400 g Konfitované jehněčí kolínko s bramborovým pyré, glazírovanou karotkou a omáčkou z rozmarýnu • 365 Kč
Výběr z nápojového lístku • Espresso • 38 Kč • Cappuccino • 58 Kč • Čaj Dilmah • 48 Kč • Čaj z čerstvé máty • 58 Kč • Limonáda 0,2 l Limeta • 39 Kč • Fritz-Cola 0,33 l • 48 Kč • Martini Dry 8 cl • 75 Kč • Vodka Babička 4 cl • 88 Kč • Pivo Dalešice 11° 0,4 l • 35 Kč • Bianco Basilicata Greco Fiano (Vignetidel Vulture, Basilicata, Itálie) • 355 Kč • Grillo (Vigneti Zabu, Sicilia, Itálie) • 355 Kč • Veltlínské zelené Green (ArteVini, Morava, Česko) • 355 Kč • Riesling Feinherb (Markus Molitor, Mosel, Německo) • 555 Kč • Cuvé Mlask (František Mádl, Česko) • 455 Kč • Paraje de lo vancales Crianza (Arribes de Vettonia, Arribes, Španělsko) • 655 Kč • Convento las Claras (Convento las Claras, Duero, Španělsko) • 655 Kč
Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace
O autorovi| Klára Donathová • spolupracovnice redakce