Menu Zavřít

Nepříjemné psaní z Bruselu. Česko stále nezavedlo přezkum rozhodnutí ERÚ

9. 1. 2018
Autor: Hynek Glos

Není to jen zjištění úřadu OLAF v kauze Čapí hnízdo a žaloba kvůli ignorování migračních kvót. Do Prahy podle zjištění týdeníku Euro přišel z Bruselu další nepříjemný dopis. Evropská komise jím zahájila vytýkací řízení v otázce porušení unijního práva v oblasti energetiky. Možnosti jsou jen dvě - rychlá náprava situace nebo podání žaloby na Česko.

Předmětem sporu je znění energetického zákona, které v pěti bodech není v souladu s pravidly takzvaného třetího liberalizačního balíčku. Tuto sadu změn na energetickém trhu představila Evropská komise již před deseti lety, ale dodnes je mnohé členské země - včetně Česka - plně nepřevedly do své legislativy.

Co konkrétně úředníkům komise vadí? Například to, že Česká republika nedonutila velké energetické koncerny oddělit obchodní aktivity od distribuce energie. Týká se to skupin ČEZ a E.ON, jejichž obchodní a distribuční firmy sice fungují odděleně, avšak dodnes používají podobný název a logo. Ve druhé konkrétní výtce jde o pozici Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Jinde v Evropě se totiž mohou energetické společnosti odvolat proti rozhodnutím o cenové regulaci, která tyto firmy poškozují.


Férová elektřina, drahý plyn. Velcí dodavatelé ponechali cenu elektřiny beze změny

 Férová elektřina, drahý plyn. Ilustrační foto

WT100


Na chybějící možnost soudního přezkumu rozhodnutí ERÚ v nedávné minulosti doplatil provozovatel páteřní sítě plynovodů Net4Gas. Regulátor - v té době ještě vedený Alenou Vitáskovou - v závěru roku 2016 rozhodl o snížení tarifů za přepravu zemního plynu přes české území o více než 20 procent. Net4Gas se proti tomu odvolal k soudu, ale jeho šance jsou vzhledem k chybějící zmínce o přezkumu rozhodnutí ERÚ v zákoně velmi nejisté.

Dále čtěte:

Velká energetická revoluce. Odvětví se mění před očima

Elektřina do plynu, na ztráty nehledě. Energetické firmy začínají experimentovat

Nový rekord. Objem obchodů na energetické burze PXE loni vzrostl o více než polovinu

Úložiště energie přinesou revoluci. Zažehnout ji může Česko


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).