Menu Zavřít

Další vylepšení rozpočtu: Lesy ČR letos pošlou do státní kasy 2,5 miliardy korun

24. 10. 2018
Autor: Martin Pinkas/Euro

Lesy ČR odvedou letos do státního rozpočtu 2,5 miliardy korun. Po jednání vlády o tom informoval ministr zemědělství Miroslav Toman . Za posledních pět let podnik takto odvedl skoro 30 miliard korun, loni šlo o tři miliardy korun. Letošní odvod je nejnižší od roku 2013, kdy podnik začal peníze do rozpočtu posílat.

Lesy ČR v současnosti čelí největší kůrovcové kalamitě za několik staletí. Stát i přesto po firmě chce několikamiliardový odvod. „Lesy ČR to zvládnou,“ řekl Euru ministr zemědělství Miroslav Toman.

„S touto výší odvodu (státu) jsme počítali a finanční prostředky na její krytí máme zajištěny,“ řekla dnes k letošnímu odvodu mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Loni Lesy ČR odvedly do rozpočtu 3,05 miliardy korun. Předchozí rok to bylo 5,6 miliardy korun, v roce 2015 odvod činil 8,22 miliardy korun. V roce 2014 byl odvod 6,5 miliardy korun a v roce 2013 to bylo šest miliard korun.

Podnik nevylučuje, že by pro své budoucí financování mohl využít úvěr, odmítá však, že by se kvůli odvodu peněz státu mohl dostat do finanční nestability. „Ačkoliv od července hospodaříme v měsíčních provozních ztrátách, hospodářský výsledek před zdaněním za rok 2018 odhadujeme na 600 až 800 milionů korun. O finanční nestabilitě tedy nelze hovořit, kombinace různých finančních zdrojů je normálně používaným obchodním modelem,“ uvedla mluvčí.


Důsledek kůrovcové kalamity: Lesy ČR budou vyvážet přebytky do Číny

 Lesní práce Lesy ČR


Státnímu podniku za letošní leden až červenec klesl meziroční hrubý zisk o 47 procent na 1,76 miliardy korun z 3,34 miliardy korun ve stejném období loni. Tržby Lesů ČR do konce července meziročně klesly o 24 procent na 5,22 miliardy korun z předchozích 6,85 miliardy korun. Pokles zisku podnik již dříve zdůvodnil propadem cen dřeva, kterého je kvůli kůrovci na trhu velký přebytek.

Evropské i české lesy bojují s kůrovcovou kalamitou, ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ji už dříve označil za největší od dob Marie Terezie. Ministerstvo zemědělství zvažuje zákaz úmyslných těžeb dřeva na jeden rok u všech vlastníků lesa. Těžilo by se tak jenom kalamitní dříví. Opatření by podle ministerstva uvolnilo zpracovatelské kapacity a zlepšilo odbytovou situaci na trhu s dřevem.

CIF24

Těžba dřeva v českých lesích loni stoupla o desetinu na rekordních 19,4 milionu metrů krychlových. Pokořila tak rekord z roku 2007, kdy lesníci likvidovali dřevo poničené orkánem Kyrill. Tři pětiny loni představovala nahodilá těžba, tedy zejména odstraňování stromů napadených kůrovcem a likvidace polomů.

Dále čtěte:

Nový ředitel Lesů ČR vymění vrcholový management podniku

Lesy ČR přijdou o 2,5 miliardy korun kvůli předčasnému vypovězení smluv

Hledá se nová dojnice. Vláda si ze státních firem vytáhne 16 miliard, Babišovi je to ale málo

  • Našli jste v článku chybu?