Menu Zavřít

Další výzvy k vystoupení: Francie a Nizozemsko

24. 6. 2016
Autor: čtk/ap

Britský odchod z EU povzbudil další euroskeptické síly v Evropě. K uspořádání referend ve svých zemích už vyzvala šéfka francouzské krajní pravice Marine Le Penová a vůdce nizozemské protiimigrační pravice Geert Wilders.

„Vítězství svobody! Jak už léta žádám, mělo by se uspořádat stejné referendum ve Francii a v dalších zemích EU,“ napsala předsedkyně parlamentní Národní fronty (FN) na svém twitterovém účtu.

Europoslankyně Le Penová je považována za jednu z možných favoritek příštích prezidentských voleb ve Francii, její strana však v současnosti hraje ve francouzském parlamentu pouze okrajovou roli.

Také vůdce nizozemské protiimigrační pravice Geert Wilders dnes vyzval k vypsání referenda o odchodu země z Evropské unie. „Chceme rozhodovat o své vlastní zemi, o svých penězích, o svých hranicích a o naší vlastní imigrační politice,“ uvedl v prohlášení Wilders.


Aktuální vývoj po britském referendu sledujte na Euro.cz ONLINE

CIF24


Jeho krajně pravicová Strana pro svobodu (PVV) má v dolní komoře nizozemského parlamentu 12 poslanců z celkových 150. Zástupci silnějších formací mají k unii podstatně vstřícnější vztah.

Wilders v současnosti čeká na soudní proces, neboť byl obviněn z podněcování k nenávisti v souvislosti se svými výroky vůči marockým přistěhovalcům.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).