Menu Zavřít

DALŠÍ ZMĚNY VE VEDENÍ

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

VSŽ Košice

Snaha co nejdříve restrukturalizovat hutě a dosáhnout změny způsobu řízení vedla minulý týden ke změnám ve vrcholovém vedení Východoslovenských železáren (VSŽ). Představenstvo akciové společnosti VSŽ odvolalo z funkce viceprezidenty Viliama Hor čára, Jozefa Buššu, Vladimíra Korfanta a zároveň jmenovalo nové členy výkonného managementu.

Post viceprezidenta pro výrobu bude napříště zastávat Ladislav Matusák, který od roku 1998 působil ve společném podniku VSŽ a US Steel a post viceprezidenta pro technologii bude zastávat další bývalý zaměstnanec společnosti VSŽ US Steel Anton Lukáč. Výkonným viceprezidentem pro restrukturalizaci jmenovalo představenstvo Howarda McKeea z konzultační a poradenské firmy UEC-USX Engineers and Consultants. Výkonným viceprezidentem pro financování se stal John Frishkopf z finančně -poradenské společnosti Milford Associates. Funkcí viceprezidenta pro marketing a prodej byl pověřen James Lawrence z konzultační a poradenské firmy UEC.

Z devíti nových viceprezidentů má vazby na americkou US Steel tedy de facto devět lidí.

V té souvislosti naznačily zdroje blízké týdeníku EURO, že je dosti pravděpodobné, že dobrou šanci na vstup do VSŽ má ze čtyř vážných zájemců pravděpodobně americká ocelářská firma US Steel. Ta také získala exkluzivitu na dobu 60 dnů, aby v ní blíž e specifikovala své podnikatelské záměry v ocelárnách.

CIF24

Pro její vstup hovoří i fakt, že prezident VSŽ Gabriel Eichler je v těchto dnech znovu na dvoutýdenním jednání v USA.

Záležitost má ale i další stránku. V době, kdy Eichler vyjednává v USA, předseda představenstva odborářské akciové společnosti Hutník Jaroslav Gruber už stačil kritizovat změny ve vrcholovém vedení společnosti. Podle něj jmenováním nových viceprezidentů se hutě dostávají zcela do područí americké společnosti, a to ještě předtím, než byla podepsána smlouva o jejím vstupu. Odboráři dokonce uvažují o odvolání prezidenta firmy. S ohledem na špatnou finanční situaci VSŽ a potřebu strategického partnera, který by firmu dostal zase „na nohy , je počínání odborů přinejmenším neuvážené.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).