Menu Zavřít

Daňová alchymie v rámci zákona

23. 5. 2013
Autor: E15

Americký stálý senátní vyšetřovací podvýbor si pozval šéfa technologické firmy Apple Tima Cooka, aby vypovídal ve věci kreativního přístupu k firemnímu účetnictví. Podvýboru se nelíbí, že nejcennější společnost světa zakládá dceřiné společnosti v místech s velmi vstřícnými daňovými zákony, čímž se vyhýbá placení vysoké americké korporátní daně.

Jak upozorňuje komentář The Wall Street Journal, nedostatkem na straně Senátu je fakt, že Apple neobchází zákony. Komentátor irského deníku se obává dopadů nynějšího dění na reputaci země.

The Irish Times: Vyšetřování Applu nasměruje pozornost na Irsko

Skutečnost, že mocný americký senátní podvýbor začal šetřit daňovou praxi Applu, je špatnou zprávou pro Dublin. Ačkoli nízké korporátní daně patří k ústředním bodům vládní ekonomické strategie, dostane se tomuto režimu pozornosti jako nikdy předtím. Vystoupení Tima Cooka před podvýborem následuje nedávnou kritiku naší daňové soustavy z Británie, Německa a Francie.

Vláda by jistě ráda zůstala mimo debatu, ale vzhledem k rostoucí vůli omezovat daňové úniky na úrovni EU a G8 to nebude možné. Pokud je plánem Dublinu v daňové oblasti pokračovat v dosavadním kurzu, problémy se objeví rychle. Odhalení Applu ukazuje na systém, který vláda vytvořila, aby poskytla mezinárodnímu byznysu právní deštník pro účely minimalizace daňové zátěže. I když vše odpovídá zákonům, nepůsobí to dobře. Na mezinárodním poli je velmi důležitý dojem, zvlášť když vláda usiluje o zlepšení obrazu země po přijetí pomoci unie a MMF.

Jistě není v jejím zájmu, aby Irsko získalo pověst přístavu pro kořistnické firmy, jež se v něm budou skrývat před daňovými úřady kupříkladu z Washingtonu. Nynější vyhřívání Irska a podobných daňových jurisdikcí ve světle reflektorů bude mít každopádně za následek slábnutí zájmu velkých firem o podnikání v naší zemi.

The Wall Street Journal: Apple a daňová odbočka

Demokratický člen senátního stálého vyšetřovacího podvýboru Carl Levin potřeboval nasměrovat pozornost na téma úniků v oblasti korporátních daní. Bohužel pro něj Apple dobře poukázal na nesmyslnost daňových zákonů, za jejichž prosazení se Levin tolik zasazoval. Firmu obvinil z použití „alchymie“ a „fíglů“ ke snížení daňových odvodů. Naopak však nepředložil jediný důkaz o čemkoli nelegálním či dokonce nemístném. Dokázal jen to, že Apple má schopné účetní.

Podle Levina jedna z dcer Applu vykázala v období 2009–2012 čistý příjem 30 miliard dolarů, ale neodvedla jediný dolar. Apple se hájí, že od roku 2003 byla irská dcera daněna „dvěma a méně procenty“, ačkoli v ostrovní zemi vytvořila čtyři tisíce pracovních míst. Pro nic z toho nebylo třeba senátního „vyšetřování“, protože firma je pod stálým dohledem amerických daňových úřadů.

Tito výběrčí mají velmi dobrou představu o struktuře Applu, která zůstává v zásadě stejná od roku 1980. Co si asi mohou myslet Irové o show amerického senátora, kterého pobuřuje, že americká firma odvádí v Irsku nízké daně? Vtip je v tom, že americké zisky Applu podléhají kombinované státní a federální dani 39,1 procenta, nejvyšší ve vyspělém světě. Je to taková zátěž, že i když Apple využívá téměř nulovou sazbu v Irsku, nakonec je zdaněna zhruba 14 procenty, což je stejná sazba, jíž podléhá v Jižní Koreji profit hlavního konkurenta Samsungu.

Handelsblatt: Vždy o krok před ostatními

Kreativita Steva Jobse je legendární. V úterý se však musel jeho nástupce Tim Cook před senátním podvýborem zpovídat z účetní kreativity. Ta totiž uvnitř firmy trvá. Před několika týdny se objevila zpráva, že Apple se vyhnul zaplacení devíti miliard dolarů na daních pomocí na první pohled nesmyslného úvěru.

A teď přichází vyšetřování koncernu kvůli tomu, že využil možnosti utéct před vysokým daňovým břenem ve Spojených státech. Firma uvádí, že odvedla daň v kvótě 25,2 procenta, ačkoli ve skutečnosti zaplatila jen 15procentní daň. Rozdíl nazývá „reserve accounting“. Tyto rezervy vytváří pro případ, že by snad někdy peníze zaparkované v daňových oázách musela vrátit do USA a tam je danit. Se zaplacenými daněmi nemají tyto rezervy nic společného.

Tento účetní trik žádný konkurent nepoužívá. Na konci dubna si navíc výrazně plusová firma se 150miliardovou hotovostí na účtech vzala úvěr ve výši 17 miliard dolarů.

Pozitivem pro Apple je, že na kapitálových trzích je momentálně přebytek likvidity. Tak může letos akcionářům vyplatit o 17 miliard vyšší dividendu, aniž předtím v USA zaplatí z tohoto příjmu devítimiliardovou daň.


Čtěte také:

Apple využívá propletence firem v Irsku, aby se vyhnul placení daní

ebf - tip - debata

Apple se díky dluhopisům vyhne placení obřích daní

John Perry: Google k nám přilákaly nízké daně a vzdělaná pracovní síla


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).