Menu Zavřít

Daňovou politiku řídí lidovci

25. 4. 2008
Autor: Euro.cz

Koalice je pro ODS velmi nákladná, říká poslanec a bývalý ministr financí

Kritik premiéra Mirka Topolánka Vlastimil Tlustý (oba ODS) již netrvá na sazbě daně 12,5 procenta, jestliže klesne celková daňová zátěž. „Daňovou politiku vlády řídí KDU a Kalousek a negativa jdou na triko nám. Lidovci jsou spokojení, ale pro ODS je situace tak nevýhodná, že je na místě ptát se, jestli výnosy jsou vyšší než náklady. Já si myslím, že ne,“ říká také v rozhovoru pro týdeník EURO.

Kritizujte snahu ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) snížit odvody na sociální pojištění o procento a ponechat daň na patnácti procentech. Proč? Chci, aby došlo ke skutečnému, ne pouze formálnímu snížení daňové zátěže. To, co teď navrhuje Kalousek, nepodpořím, protože to nenaplňuje tento požadavek.

Trváte tedy na sazbě daně z příjmu 12,5 procenta? Ne, tato sazba není žádný fetiš. Chci reálně snížit daně. Bude-li naplněn cíl, je mi jedno, jakou změnou parametrů (viz box) k němu dojdeme. Zaslechl jsem, že ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) by chtěl snížit sociální pojištění o 2,5 procenta a zůstala by patnáctiprocentní daň. To je fakticky totéž, co prosazuji já.

Také jste proti Kalouskově superdani… To, že se pokusí sečíst sazby, vůbec nic neřeší. Je to aritmeticky nemožné. Strop pro sociální pojištění znamená, že ho platíte jen do určité částky. Nemůžete ho sečíst se sazbou daně z příjmu, která strop nemá.

Co říkáte současné situaci v koalici? Zásadně nesouhlasím se strategií ODS ustupovat ve všem lidovcům a prosit je za každou cenu, aby nezničili koalici.

Podle vás tedy nemá cenu držet tuto vládu… Koalice je pro ODS velmi nákladná. To, co se nedaří, připisuje veřejnost vítězi voleb a v porovnání s těmito obrovskými náklady jsou výsledné efekty zanedbatelné. ODS se podařilo splnit z jejích slibů opravdu minimum. Daňovou politiku řídí Kalousek a negativa jdou na triko nám.

Dojde po krajských volbách v ODS k nějakému zásadnímu zemětřesení? Nevím, ale v té době již bude pozdě. Lepší je napravit situaci, dokud to má smysl.

WT100

celé znění rozhovoru nejdete na www.euro.cz

Pojmy
Parametry, na nichž závisí zdanění
- sazba daně z příjmu
- sleva na dani pro dospělého
- sleva na dani pro partnera
- slevu na dani na dítě
- výše sociálního pojištění

  • Našli jste v článku chybu?