Menu Zavřít

Daňový poradce Tkáč: Finanční správa prošetřuje banky ze skupiny J&T

6. 7. 2015
Autor: pinkas martin/euro

Velkokapitalista a představitel skupiny J&T Patrik Tkáč na sebe nedávno strhl pozornost svým kontroverzně vnímaným výrokem. „Podle platné legislativy každý Slovák a Čech, který očekává kapitálový zisk vyšší než 200 tisíc eur a neinvestuje prostřednictvím struktury podobné Kypru, okrádá vlastní rodinu,“ prohlásil Tkáč v reakci na slovenského poslance Miroslava Beblavého, který upozornil na obří objem úvěrů poskytnutých slovenskou Poštovou bankou a J&T Bankou klientům na Kypru.

Podle Tkáče ovšem 95 procent vlastníků kyperských firem, které financují, jsou české a slovenské fyzické osoby. Kyperským firmám poskytla J&T Banka loni půjčky v objemu 30,5 miliardy korun, což představuje zhruba 43 procent všech jejích úvěrů.

Na tuzemské poměry je naprosto nezvyklé, že by banka půjčila tak obrovské peníze kyperským společnostem. Československá obchodní banka neposkytla minulý rok žádný úvěr firmám z Kypru.

„Expozice České spořitelny vůči klientům z Kypru je zcela marginální. Když ji vyjádříme procentuálně, jedná se o 0,00002 procenta z celkového objemu úvěrů,“ uvádí Pavla Kozáková ze spořitelny. Zanedbatelné jsou rovněž tyto půjčky pro Komerční banku.

Pokud jsou kyperské firmy jen prázdné schránky, které slouží pouze ke snížení daní či zamlžení skutečného vlastnictví, měly by daně plynout do české státní kasy

Podobně jako J&T Banka poskytuje ve velkém úvěry kyperským entitám rovněž Poštová banka. Oba bankovní domy patří do skupiny J&T. Poštová banka loni poslala na Kypr půjčky ve výši 549 milionů eur, což je téměř čtvrtina všech úvěrů Poštové banky.

Příliš vysokou angažovanost Poštové banky vůči Kypru již řeší Národná banka Slovenska (NBS). Zda se k podobnému kroku chystá Česká národní banka (ČNB) v případě J&T Banky, není jasné.

„Kvůli zákonné povinnosti mlčenlivosti není možné se k jednotlivým subjektům a konkrétním případům finančního trhu vyjadřovat,“ říká mluvčí ČNB Kateřina Bartůšková.

Daňová kouzla?

Kromě NBS se o transakce s kyperskými firmami začala zajímat rovněž slovenská finanční správa. Důvodem byly výroky Patrika Tkáče, který je vrcholným představitelem skupiny J&T, na jeho facebookovém profilu.

„Prezident finanční správy pověřil tým specialistů, aby bezodkladně vykonal v této věci místní šetření. V případě potřeby požádáme Kypr o otevření bilaterální daňové kontroly,“ prohlásila mluvčí slovenské finanční správy Patrícia Macíková. Mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová s odkazem na mlčenlivost neuvedla, zda budou rovněž šetřit J&T Banku.

O prošetřování banky slovenskou finanční správou neměla mluvčí J&T Banky Monika Veselá informace. „Jsme přesvědčeni, že se banka nedopouští ničeho, co by mohlo být v rozporu s daňovými pravidly,“ uvádí Veselá.

Samotný Tkáč ovšem prohlásil, že banka radí klientům, aby využili zákonné možnosti na maximalizaci zisku. Tkáčovy výroky ostře zkritizovala daňová poradkyně a spolumajitelka poradenské firmy BMB Leitner Renáta Blahová. Podle ní se zamezení dvojího zdanění klientů J&T pravděpodobně netýká. „Nevíme, z jakých informací mohla při svém plošném hodnocení vycházet paní poradkyně, zpravidla jsme zvyklí posuzovat konkrétní případy,“ reaguje Veselá.

 Kam putovaly úvěry z J&T banky

Skutečností je, že podle expertů je hranice mezi povolenou daňovou optimalizací a daňovým únikem neostrá a záleží na interpretaci, která se v čase může měnit.

Nyní ovšem Evropská unie začíná zaujímat k daňovým „kouzlům“ přísnější postoj. „Samotný fakt, že struktura obsahuje společnost na Kypru, nemusí znamenat nic škodlivého.

Založení a používání kyperské společnosti by však mělo mít jasné ekonomické a podnikatelské důvody, nikoli jen daňové,“ zdůrazňuje Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision. „Výklady nelegální daňové optimalizace se posunují tím způsobem, že pokud je struktura vytvořena jen za účelem dosažení daňové výhody, jedná se o nelegální postup,“ dodává.

Rozhoduje to, odkud je firma řízena

Pro určení, kde mají firmy odvádět daň, je přitom rozhodující to, kde je místo skutečného vedení firmy neboli kde se přijímají klíčová rozhodnutí. „Pokud je tedy kyperská firma řízena z ČR, pak je daňovým rezidentem v ČR a má stejné daňové povinnosti jako všechny české společnosti,“ upozorňuje Štarmanová.

Podobně se vyjádřila rovněž Petlachová: „Pro určení daňové rezidence právnické osoby je podstatné, kde se skutečně odehrávají činnosti jejího řízení, nikoli kde má formálně zapsané sídlo.“

Pokud jsou obecně kyperské firmy jen prázdné schránky, které slouží pouze ke snížení daní či zamlžení skutečného vlastnictví, měly by daně plynout do české státní kasy.


Čtěte také:

Tkáč si díky komentáři na Facebooku vykoledoval zájem daňové správy

Uvnitř „rodiny“ J&T to neklape. Tkáč a Hoffmann jsou prý na nože

WT100

Tkáč a Jakabovič si vytáhli dvě miliardy

  • Našli jste v článku chybu?