Menu Zavřít

David Klimeš: Chce to nové artikuly, ne nové dotace

5. 3. 2013
Autor: E15 Eduard Erben

Když v březnu 1998 dosedla ODS na desetiprocentní hranici popularity, Václav Klaus se oklepal a začal znovu bojovat o své místo na slunci pod vlajkou čtyř Poděbradských artikulů. A dost lidí se na sliby nezadluženého státu, ochrany soukromí, levného mocenského aparátu a solidarity chytilo.

Když dnes, o 15 let později, ODS znovu dosedá na desetiprocentní hranici popularity, místopředseda Martin Kuba troubí do boje proti zákeřným bankovním poplatkům. Lze vůbec lépe vystihnout to odevzdané ideové prázdno, které panuje v dnešní ODS?

Možná to už zapomněli i mnozí příznivci ODS, ale modrá partaj se vždy vymezovala jako liberální strana ctící soukromoprávní vztahy. Proto také ODS v poslední době odmítala všechny navrhované normy o vymezení nepřijatelné lichvy. Proto se ODS vzpírala například novele zákona o spotřebitelském úvěru. Boris Šťastný tehdy horlil proti zasahování do smluvního vztahu mezi zákazníkem a poskytovatelem služby.

Ovšem popularita liberální a protržní strany o pár procent poklesla a už je vše jinak. Podezřelý byl už únorový nápad ministra spravedlnosti Pavla Blažka odpouštět správní poplatky lidem, jimž prezidentská amnestie ztížila cestu k náhradám škody. Těžko věřit, že liberální ODS sedí ve vládě, která nejprve amnestii podepíše, a pak jako odškodné u soudů selektivně zvýhodňuje jednu skupinu lidí před jinou.

Ale to byla zjevně jen ouvertura. Teď přichází Kuba a zákon o soudních poplatcích zcela přetváří na jakýsi nový druh sociálního systému. Ve snaze přiživit se na současné vlně nevole proti zbytným, ale výsostně smluvním bankovním poplatkům hodlá ministr ODS prolamovat soukromoprávní smluvní vztahy. A z peněz ostatních daňových poplatníků dotovat ty, kteří si zcela svobodně koupili dům na hypotéku nebo novou televizi na spotřebitelský úvěr.

Aby toho nebylo málo, ekonomický liberál a hodnotový konzervativec Kuba obdivuje zákon slovenské socialistické vlády, která bankám některé poplatky prostě zakázala zákonem. To už je úplný hodnotový chaos. Nejde přece být ve vztahu k bankám zarytým socialistou sekajícím zákony proti čemukoli, co se hýbe, a zároveň v případě omezení lichvy správně tvrdit, že lichváři by si po zavedení zákona tučný výdělek jen naúčtovali jiným způsobem.

Tažení Kuby za předsednickou seslí v ODS je samozřejmě bojem, v němž se člověk musí chopit jakéhokoli tématu, které může přinést body. Zařadit se do čela bojovníků proti bankám takovým počinem jistě je. Ale je to hodně krátkodeché a znamená to hrubé podcenění inteligence těch několika voličů, kteří ODS ještě zbyli. Modří potřebují vymyslet nové Poděbradské artikuly, ne státní dotace na hypotéky.


Čtěte také:

„Pravá frakce ODS“ se utěšeně rozrůstá, tvrdí Janeček

ebf - tip - debata

ODS: Úpadek kdysi silné a sebevědomé strany pokračuje

Nečas: Odcvrnknout po volbách premiéra by byla kolaborace s ČSSD


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).