Menu Zavřít

David Klimeš: Sebevraždy ODS jsou čím dál horší

24. 10. 2012
Autor: mediafax

ODS soupeří s ČSSD, jen když je v opozici. Když je u vlády, soupeří sama se sebou, aby nakonec rituálně spáchala nepochopitelnou sebevraždu. Už potřetí.

Za rozkolem v někdejší ODS Václava Klause kvůli černému financování strany šlo snad ještě spatřovat jakýsi boj za opouštěné ideály. Proti tomu rebelie skupinky poslanců kolem Vlastimila Tlustého vůči Mirku Topolánkovi už byla jen čirou mstou dobře živenou z Pražského hradu. Alespoň motiv vzájemného soupeření prezidenta a premiéra ale ještě každý chápal.

Jenže na co si hrají dnešní takzvaní rebelové v ODS? O daňový balíček, pro který už předtím několikrát hlasovali, nejde v žádném případě. To už ODS došla tak daleko, že nechá padnout vládu kvůli tomu, že se jeden poslanec bojí o křeslo ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny a druhému je upíráno křeslo v Nejvyšším kontrolním úřadu? Krajské volby ukázaly, jak pevné bude souručenství ČSSD a KSČM. Tím méně pochopitelné je, že nám pravicová koalice vzkazuje, že už nechce vládnout ani o den déle.

Není ale vyloučené, že vláda nakonec nějakým zázrakem přežije. Hlasování o daních se odloží, na kongresu ODS rebelové urvou nějaký ten místopředsednický post a funkcionáři vyděšení z tragických preferencí zakážou Petru Nečasovi položit vládu. Po získání teplých židlí se z rebelující skupinky stane opět státotvorná součást ODS, balíček projde a ministr financí bude moci předložit nový rozpočet.

Ale co vláda po takovém kotrmelci ještě prosadí? A to je před ní daňová reforma spojená se zaváděním jednotného inkasního místa, zdravotnická reforma, rozjezd penzijní reformy… Ano, a aby těch reforem nebylo málo, tak ještě asi reforma sociální reformy.

Jakkoli se Nečasovi a Miroslavu Kalouskovi muselo na jaře velmi ulevit, když ze Strakovy akademie vyhodili Věci veřejné, nekonečné smlouvání s duem John-Bárta přece jenom vedlo alespoň k nějakým dohodám. Současné vydírání ze strany tluchořovců a další skrumáže nezařazených poslanců je už zcela neřiditelné. Po republice zkrátka není dost vyhřátých trafik, aby jimi mohl Nečas obdarovat všechny tyto poslanecké vykuky, a pragmaticky si tak zajistit stabilitu vládnutí.

Přesto ještě nezatloukejme poslední hřebík do vládní rakve. Ten přibijme až po kongresu ODS, který nejspíše bude vypadat jako slavná Hospodská rvačka od Josefa Lady. Nečas má totiž stále ještě naději, že hrozba katastrofických předčasných voleb nakonec semkne ODS pod jeho vedením.


Čtěte také:

Premiér i poslanci ODS dál hrají vabank o osud vlády

Tluchoř: Pokud se návrh daní nezmění, nepodpoříme ho

CIF24

Nečas: Klausovy kroky nepomáhají stabilitě vlády


Pokud ale rebelové vytrvají ve své sebevražedné misi, pak Nečasovi nezbude nic jiného než to, co všem předchozím premiérům za ODS – zcela zbytečně a zadarmo odevzdat moc do rukou opozice.

  • Našli jste v článku chybu?