Menu Zavřít

David Kogler: Dluhopisová rallye

11. 6. 2012
Autor: profimedia.cz

Zatímco první čtvrtletí letošního roku jsme s údivem sledovali předhánění se světových akciových trhů v tom, který z nich vykáže lepší výsledek, druhé čtvrtletí jde zatím, zdá se, v opačném směru a investorům způsobuje vrásky na čele. Již v prvních měsících roku jsme mohli být svědky toho, jak se dluhopisové trhy „odpojily“ od vývoje na akciových trzích, respektive jak přestala fungovat obvyklá korelace mezi vývojem dluhopisů a akcií.

Ačkoli akcie rostly, dluhopisy na to nereagovaly a analytici začali bít na poplach a upozorňovat, že se stávajícím růstem není vše v pořádku. Tato slova se záhy začala naplňovat. Zaklínadlem a katalyzátorem pohybů na trzích se stalo Řecko, nyní v tandemu se Španělskem a dalšími adepty ze spolku zemí platících eurem. Investoři tak většinou přišli o akciové výnosy z počátku roku, avšak z pohledu toho, jakým způsobem by měli mít své investiční portfolio rozložené, se nezměnilo nic, ba naopak.

Analytici Citibank konzistentně již několikátý měsíc v řadě upřednostňují dluhopisy před akciemi (s výjimkou německých a japonských) a dalšími rizikovými aktivy. Nicméně i v oblasti dluhopisů není vše tak jednoduché. Při pohledu na vývoj a výnosy vládních dluhopisů Spojených států, které pravděpodobně budou stále preferovaným investičním nástrojem v době pokračující nejistoty, je otázkou, o kolik níže mohou výnosy z těchto dluhopisů vůči dnešním hodnotám ještě klesnout.


Čtěte také:

Luboš Mokráš: Dluhopisy značí mizerii

Martin Kujal: Jistota prodělku

CIF24

O spořicí dluhopisy je zájem: Češi jich už objednali za 10 miliard


Ovšem zvýšení spreadů rizikovějších firemních dluhopisů může představovat zajímavou příležitost díky silným rozvahám firem.
Velmi podobně je pak možné hovořit o dluhopisech rozvíjejících se trhů v lokální měně.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).