Menu Zavřít

Davis: Británie by chtěla po brexitu dočasně zůstat v celní unii

15. 8. 2017
Autor: čtk

Británie by chtěla po odchodu z Evropské unie setrvat se sedmadvacítkou po určitou, časově omezenou dobu v celní unii. Za členství v ní by ale neměl mít Londýn povinnost platit, uvedl dnes podle agentury Reuters ministr britské vlády pro brexit David Davis. Další kolo jednání o odchodu Británie z Evropské unie by mělo začít na konci srpna.

Časově omezená celní unie Spojeného království a Evropské unie po brexitu, ke kterému by mělo dojít na jaře roku 2019, by podle Davise umožnila pokračovat ve vzájemném obchodě „co možná nejvolnějším a nejhladším“ způsobem. Zamezila by podle něj také zbytečným zmatkům na hranicích a výhodná by byla pro obě strany.

Nová podoba celních vztahů s Evropskou unií by měla být jasná několik měsíců před brexitem, upřesnil Davis. Jak dlouho by ale přechodné období mohlo trvat, zatím podle něj jasné není. Za nejpravděpodobnější považuje variantu, že by šlo o dva roky. Jakékoli přechodné období by podle Davise muselo nicméně skončit před příštími řádnými volbami, které by se měly uskutečnit v roce 2022.

Během přechodného období by podle ministra pro brexit Spojené království mělo jednat o dvoustranných obchodních dohodách se zeměmi mimo unii. Členové evropské celní unie za současných pravidel nemohou samostatně vyjednávat o bilaterálních obchodních smlouvách.

Davis je přitom přesvědčený, že by Británie neměla za členství v dočasné celní unii platit. „Co se stane v tomto přechodném období, musíte nechat na mně a mých vyjednáváních,“ řekl novinářům ministr vlády premiérky Theresy Mayové. Dosavadní průběh rozhovorů, které s ním za evropskou sedmadvacítku vede Michel Barnier, je podle Davise „uspokojivý“. „Značného pokroku“ se podle něj při jednáních podařilo dosáhnout i v otázce budoucích práv občanů Evropské unie v Británii a Britů v zemích sedmadvacítky, která je jedním z hlavních sporných bodů.

Evropská komise dnes v reakci na Davisovo prohlášení uvedla, že si britský návrh „pečlivě“ prostuduje, o vzájemných vztazích Británie s evropskou sedmadvacítkou po brexitu se ale hodlá bavit až poté, co se podaří v rozhovorech dosáhnout „dostatečného pokroku“ o způsobu odchodu země z unie. „Považujeme skutečnost, že Spojené království zveřejní sérii dokumentů za pozitivní krok… Čas běží a toto nám umožní pokročit,“ uvedl mluvčí komise.

V otázce setrvání v celní unii Británie vysílala v poslední době značně rozporuplné signály. V neděli ale vydali dva ministři britské vlády - ministr financí Philip Hammond a ministr obchodu Liam Fox - společné prohlášení o nutnosti zavedení přechodného období.

ebf - tip - debata

Dokumenty týkající se plánů na celní unii jsou první z řady pozičních dokumentů, které by Británie měla zveřejnit do 21. srpna. Ve středu by měla britská vláda zveřejnit svou představu o budoucí podobě režimu na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou, která bude po brexitu vnější hranicí unie. Další kolo jednání Londýna s Bruselem by mělo začít 28. srpna.

Přečtěte si také:

Alžběta prý pomýšlí na abdikaci. Charlesovi by trůn mohla předat za čtyři roky

Británie potřebuje čas, brexit však dotáhne, shodli se ministři

Britská premiérka hraje o tři miliony občanů EU


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).