Pod Svatým Antonínkem umí rulandské vyzrát do velkých vlastností
Mezi Veselím nad Moravou, Uherským Ostrohem a Hlukem narazíte na obec s podmanivým názvem. Blatnice pod Svatým Antonínkem se jmenuje a do vinařské mapy Moravy patří již drahně let. Vinařské aktivity obce se dají vystopovat už ve věku třináctém. Již tehdy se – krátce po založení tamních vinic– vína dostávala až na stoly pražských měšťanů. A měla dobrý zvuk. Rozvoj vinohradnictví a vinařství zde šel poměrně strmě vzhůru až do časů předbělohorských. Po Bílé Hoře nastal i zde útlum, který se projevil také ve stagnaci vinařství – Blatničtí si prožili léta hlubokého úpadku, kdy vinohrady mizely z ploch. Posléze se však podíleli na vzkříšení dobrého jména moravských vín, vysazují nové odrůdy a jejich vína se vracejí do pražských šenků. Na konci 19. století přišla pohroma jiného druhu, révokaz. Recese trvá do třicátých let minulého věku, na celé Moravě nebylo tehdy více než čtyři tisícovky hektarů vinic. Situace se jen pomalu obracela k lepšímu. Během šedesátých až osmdesátých let se viniční plochy postupně obnovovaly. Nová doba přinesla nové možnosti, a tak mohla v roce 1990 vzniknout vinařská společnost Víno Blatel se sídlem v Blatnici pod Svatým Antonínkem. Navázala na tradice úspěšného družstva a za cíl si vytkla obnovu tradice pěstování révy a produkce vysoce kvalitních vín z někdejších oblastí Strážnicka a Uherskohradišťska (dnes obě patří do podoblasti slovácké). Pro splnění tohoto cíle začala společnost rozsáhlou výsadbu a obnovu vinic a dnes disponuje více než dvěma stovkami hektarů viničních tratí, z nichž sedmdesát jsou nové výsadby realizované před vstupem země do Evropské unie. V nich se objevují převážně odrůdy Rulandské bílé, Ryzlink rýnský a Müller-Thurgau, z modrých pak Svatovavřinecké, Zweigeltrebe, Rulandské modré a Frankovka. Zvláště rulandská a ryzlinky dávají ve zdejších podmínkách mimořádně kvalitní hrozny. K co nejlepšímu uplatnění svých vín na trhu využívá společnost Blatel výhodného dědictví - po bývalém družstvu dodnes částečně provozuje a zcela zásobuje populární pražskou Blatničku.
Rulandské bílé St. Antonius ´03 pozdní sběr je představitel vyšší řady vín společnosti. Představuje se sytou zlatavou barvou, brilantní čirostí a bohatou jiskrou. Kytka potvrzuje už léta známou pravdu, že totiž rulandské zde umí vyzrát do velkých vlastností. Bohatá vyzrálost, hutné ovocité tóny, jimž v závěru přiznává výrazná pro sortu tak typická chlebovinka. V chuti nabízí mimořádně obsažnou skladbu, v níž vedou hroznovité stopy, provázené širokým záběrem jdoucím přes lehkou stopu hořčinek, patrnou nepříliš dominantní kyselinu až k bohatě strukturovanému závěru. V dochuti, dlouhé a příjemné, se prosazují vysokého vyzrání, které zavádějí k pocitu, že jde o vyšší podíl cukru ve zbytku. Ale není tomu tak, víno je ukázkou toho, kam až umí dojít dobře vyškolená rulanda, připravená ze znamenité suroviny.