Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman si v rámci své kampaně Stop šikaně živnostníků usmyslel, že mimo jiné zjednoduší hygienické normy pro restaurace. Následovala smršť článků ve všech českých novinách, že hospodští si prý už nebudou muset pořizovat drahé bezdotykové baterie a že do českých hospod se zase vrátí uleželý gulášek.
Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman si v rámci své kampaně Stop šikaně živnostníků usmyslel, že mimo jiné zjednoduší hygienické normy pro restaurace. Následovala smršť článků ve všech českých novinách, že hospodští si prý už nebudou muset pořizovat drahé bezdotykové baterie a že do českých hospod se zase vrátí uleželý gulášek.
Jenže hlavní hygienik Michael Vít tvrdí, že zjednodušené hygienické normy platí již od počátku tohoto roku. Čili bezdotykové baterie si provozovatelé hospod nejsou povinni pořizovat už nyní, a nemusí tedy čekat, až se v polovině listopadu novelizuje hygienická vyhláška.
Pokud hygiena, jak sama tvrdí, již uplatňuje zjednodušenou právní úpravu, tak je to pro podnikatele dobře, bez ohledu na to, jestli má její chování oporu ve vyhlášce či ne. Kéž by více státních úředníků porušovalo platné právo, když to podnikatelům zjednoduší život.
I kdybychom připustili, že hospodští nejsou většinou žádní Einsteinové, tak to nikoho neopravňuje na ně svádět vinu za to, že složité hygienické normy nedodržovali. Problém totiž vidím trochu někde jinde než v inteligenci a nekompetentnosti restauratérů. Ani ten Einstein by se totiž nezorientoval ve všech právních normách, které by měl český podnikatel znát. Hygienické normy se nyní posunují správným směrem, k jednoduchosti. Pouze obecné podmínky dané evropským nařízením však budou klást zvýšené nároky jak na hospodské, tak na kontrolory. Provozovatel hospody se prostě musí chovat tak, aby podal zákazníkovi nezávadný pokrm. Jak to udělá, je už na něm. Česká vyhláška, která ho vodila za ručičku, je passé.
Otázkou také zůstává, jak zvládnou novou úpravu kontroloři, jestli si budou vykládat rozvolněnou vyhlášku jako možnost pro další šikanování živnostníků, či budou hospodským spíše partnery a pomocníky. Doufejme v to druhé. Zaleží na vás, milí kontroloři! Až budu tedy příště obcházet hospody a ptát se provozovatelů, co po nich všechno chcete, tak bych rád zjistil, že chcete jenom to, co chtít můžete, a že je s vámi také kloudná řeč.