Když Jan Švankmajer vymyslel a animoval želatinové amarouny pro seriál Návštěvníci, bezpochyby to myslel jako vtip. Série, v níž se do socialistického Československa dostali cestovatelé v čase z roku 2484, za dvě léta oslaví čtyřicetiny, nicméně to vypadá, že budoucnost už je zde. Ne že bychom dosáhli vynalezení Centrálního mozku lidstva, ale brzy se možná začneme krmit měkkými želatinovými kostkami.
Udržitelnost patří k nejvýraznějším současným trendům a zasahuje i do gastromonie. Po ekologickém uměle vypěstovaném Řízek ze zkumavky. Izraelský startup spouští velkovýrobu masa z bioreaktoru">laboratorním mase, hmyzí dietě a Maně se hlásí o slovo americký startup SquarEat původem z Miami. Jak název napovídá, jeho autoři transformovali běžné jídlo do neurčitých kvádrů. V nabídce je široká paleta příchutí, padesátigramový pokrm může chutnat například po kuřeti, hovězím nebo po chřestu a batátech. K obědu si dáte například kostku drůbežího steaku, kostku rýže a kostku zeleniny. Výsledkem je pečlivě naplánovaná zdravě vyvážená dieta. Přesný počet kalorií vám vypočítá umělá inteligence a týdenní zásobu amarounů ke dveřím doveze kurýr z e-shopu SquarEat. Měkké polotovary lze jíst studené, případně osmažit či upéct, což zabere pár minut.
Je to jídlo, i když to tak nevypadá
Krabičky vydrží čerstvé zhruba tři týdny, ale podle svých tvůrců rozhodně neobsahují žádné konzervanty. Vyrábí se ze skutečných potravin, které se pouze mění v homogenní měkkou hmotu. „SquarEat není alternativou jídla, protože všechny kostky jsou vyrobené ze 100% přírodních ingrediencí a nenahrazují stravu. Například kuřecí kostka je doopravdy kuře, obsahuje pouze maso, sůl, pepř, citron a rozmarýn jako běžné jídlo,“ říká Maria Laura Vacaflores, marketingová ředitelka společnosti v rozhovoru pro Today. „Jediný rozdíl spočívá ve způsobu přípravy a ve vnějším vzhledu. Udrželi jsme všechny nejlepší vlastnosti běžného jídla, a dodali jsme mu další přednosti díky našemu procesu – má delší trvanlivost, lépe se v něm uchovají živiny a jeho příprava je pohodlnější,“ dodává.
Někomu se to může zdát jako špatný vtip, ale pravdou je, že mnoho lidí se bylo ochotno vzdát chuti jídla výměnou za pohodlí a rychlost, takže pijí například Manu, případně se odbývají proteinovými tyčinkami nebo špatně ochucenými polotovary ze supermarketů. Toto by v případě SquarEat hrozit nemělo. Vývojáři slibují, že čtverečky chutnají přesně jako původní suroviny, kromě toho, že místo často nepříjemné textury původního masa, která někomu může vadit, má vše konzistenci párku nebo doměkka uvařené brambory. Laura Vacaflores vysvětluje, že SquarEat rozhodně není prvním hranatým jídlem. „Podívejte se na tofu. Žádáme lidi jen o to, aby se zbavili své původní představy o tom, jak musí jídlo vypadat.“
Noci v restauraci
Zakladatel firmy Paolo Cadegiani si myslí, že jeho projekt přinese revoluci v tom, jak lidé ke stravě přistupují. Sám se přes dvacet let poloprofesionálně věnoval sportu a trénování, takže se snažil jíst co nejzdravěji. Měl vždy připravenou zásobu krabiček s nutričně bohatými pokrmy, ale často ho to zdržovalo, takže končil u nejrůznějších proteinových shaků. Vyzkoušel si jídlo vařit, nakupovat polotovary, objednávat si krabičky nebo se zapsat do stravovacího plánu, ale všechno ho omezovalo buď časově, nebo finančně, a navíc mu většina ani nechutnala.
Na řešení přišel v době pandemie, kdy trávil spolu s kuchařem celé noci v zavřené restauraci, dokud nevymysleli unikátní postup. Každou kostku tvoří jedna surovina a přírodní aroma. Při vaření ani při konzervaci by neměly z kvádrů mizet žádné živiny, a dají se přidávat i do složitějších receptů. Zákazník si může sestavit pořádné jídlo, redukční dietu nebo třeba veganský jídelníček.
Kdo si dá amarouny?
Zájem o jídlo budoucnosti bezpochyby je. SquarEat získalo v crowdfundingové kampani na Wefounderu od 79 různých investorů už 164 525 dolarů (asi 3,5 milionu korun) z celkového cíle 700 000 $ (zhruba 15 milionů korun). Za jeden kvádr, v závislosti na zvolených surovinách, zaplatíte od 5,5 do 7,99 dolaru, tedy od 120 do 175 korun. Porci pak tvoří čtyři až šest balení.
Tento nápad zatím vzbuzuje spíše kontroverze, protože využití si umí představit málokdo. Kostky jsou sice praktické na výrobu i přenášení a nezůstávají po nich žádné zbytky, ale kritici startupu vyčítají, že jeho zakladatelé nejspíš nechápou, v čem spočívá kouzlo klidného posezení u jídla. Zároveň kvádry například ve srovnání s konzervami nemají dostatečnou trvanlivost pro použití v kosmu či v armádě.
„Víme, že nás všichni nebudou milovat, budeme mít příznivce i odpůrce. Jenže dost lidí nerozumí konceptu a odsuzují nás dříve, než to vůbec ochutnají,“ uvedla Laura Vacaflores. „Aspoň to jednou zkuste, a pokud vám to nebude chutnat, tak to respektuju, protože jste si to nevymysleli na základě tvaru a nenormálního vzhledu. Nevím, proč nás pořád srovnávají s filmem Soylent Green,“ posteskla si. Pravdou je, že nápad je to lehce šílený a pouze budoucnost ukáže, zda se naplní satirická předpověď Jana Švankmajera a my se doopravdy začneme živit amarouny.