Menu Zavřít

děkujeme, odcházíme

18. 5. 2020
Autor: Euro.cz

Velkým bankám ubývají klienti. Ale prý hlavně ti staří Bankovnictví Za poslední dva roky zaznamenaly tři největší bankovní skupiny v Česku pokles počtu klientů o 140 tisíc. Vyplývá to z výročních zpráv, které finanční domy pravidelně zveřejňují. Například skupina České spořitelny hlásí jenom za rok 2019 celkový úbytek 37 tisíc lidí, o rok dříve to přitom bylo skoro 40 tisíc klientů, o které skupina přišla. Konkurenční ČSOB loni ztratila 27 tisíc klientů, o rok dříve dokonce 38 tisíc. Nejlépe z velké trojky vyšla Komerční banka, které daly sbohem jen čtyři tisíce lidí.

Česká spořitelna zdůrazňuje, že čísla o počtu klientů uvedená v poslední výroční zprávě jsou za celou skupinu a že samotná banka ve skupině si vedla výtečně. Přesto drtivá většina odchodů připadá právě na banku. „Ke konkurenci od nás loni odešlo pouze 36 tisíc klientů,“ říká k datům za banku mluvčí Filip Hrubý s tím, že počet nových bankovních klientů, které se podařilo získat, vychází na 140 tisíc.

Z výroční zprávy za celou skupinu kladné saldo samotné banky vyčíst nelze. Do hry každopádně vstupuje i přirozený úbytek. „Ročně nám zemřou nižší desítky tisíc bankovních klientů, a přesto je naše celkové saldo bankovních klientů pozitivní,“ vysvětluje Hrubý.

K menším bankám v každém případě míří každoročně desítky tisíc lidí.

Například Air Bank hlásí, že se jí loni podařilo zvýšit počet klientů o 115 tisíc, a šéf Air Bank Michal Strcula si rok 2019 nemohl vynachválit. „Dosáhli jsme historicky nejvyššího zisku a spustili jsme řadu nových služeb. I díky tomu se počet klientů na konci roku přiblížil hranici 800 tisíc,“ říká.

Ekonomové vidí odchod klientů od velkých bank jako logický. „Kdyby velké banky zvýhodnily ceny svých služeb pro nové klienty, stávající klienti by výhodnější ceny požadovali také. Mnohdy proto velké banky docházejí k závěru, že je lepší nic neměnit. Proti tomu menší banky se o nové klienty doslova rvou,“ konstatoval například ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Měníme stáj

ebf - tip - debata

ZdrOJ: výrOční Zprávy bank Za rOk 2019 pOZn.: čs a čsOb ZveřeJŇuJí daTa Jen Za celOu skupinu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).