Menu Zavřít

Deloitte: I když tuzemským hotelům roste obsazenost, mírný propad výnosů pokračuje

4. 5. 2011
Autor: profit

Tuzemské hotely a penziony zastavily dramatický propad výnosů, ke kterým docházelo v posledních třech letech. Do ubytovacích zařízení se zároveň vrací více hostů. Stejně jako před rokem vzrostl počet klientů, kteří se rozhodli v ČR využít ubytovacích kapacit.

Deloitte: I když tuzemským hotelům roste obsazenost, mírný propad výnosů pokračuje

Foto: Profimedia.cz

Vyplývá to z údajů společnosti STR Global za první čtvrtletí letošního roku, které má poradenská a auditorská společnost Deloitte k dispozici.

Na cestovním ruchu se projevuje konec ekonomické recese a obsazenost hotelů pozvolna roste. Bohužel se ale českým hotelům a penzionům stále nedaří otočit vývoj průměrné ceny za pokoj, která dlouhodobě klesá,“ uvedl David Batal, ředitel v oddělení auditu společnosti Deloitte a dodal: „Na rozdíl od některých zemí východní Evropy, jako například Polska nebo Maďarska, pokračuje v České republice pokles průměrného příjmu na dostupný pokoj.“

CIF24

Míra obsazenosti hotelových zařízení v ČR v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla na 42,6 procenta ze 42,1 procenta za leden až březen 2010. Rovněž se pozvolna zastavuje pokles průměrných cen za pokoj. V meziročním srovnání se průměrná cena za pokoj snížila o 4,4 procenta na 1607 korun.

Průměrný příjem na dostupný pokoj (RevPAR), který je považován za klíčový indikátor v odvětví, se v tuzemských hotelích ve srovnání s loňským prvním čtvrtletí snížil pouze o 3,2 procenta na 685 korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).