Menu Zavřít

Demonstrace síly

28. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Export ropy a plynu

PRAHA (mtc, čtk) - Rusko by mělo dle slov prezidenta Vladimira Putina zásobovat svými energetickými zdroji spíše Asii než Evropu. Tvrdí, že konkurence na mezinárodních trzích není spravedlivá a jeho země prý nemá možnost expandovat tak, jak by si přála. „Navzdory vysoké poptávce po energetických zdrojích se setkáváme s výmluvami, které nás omezují na severu, na jihu i na západě. My si musíme hledat trhy a přizpůsobit se procesům globálního vývoje. Země v oblasti Asie a Tichomoří se rozvíjejí velmi rychle a musí s námi spolupracovat,“ řekl Putin minulý týden. Za jeden z klíčových energetických projektů Putin označil ropovod, který povede na pobřeží Tichého oceánu. Měl by přepravovat 1,6 milionu barelů ropy denně. Den po tomto vyjádření se ruský prezident setkal v Tomsku s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a vyzval Evropu, aby se dohodla s Ruskem na společných pravidlech hry na energetických trzích. „Když oni přijdou k nám, je to investování a globalizace, ale když chceme přijít my, je to expanze ruských společností,“ uvedl Putin na tiskové konferenci po setkání s německou političkou.
Podobná výhrůžka vůči Evropě přitom zazněla i o týden dříve. Tehdy generální ředitel Gazpromu Alexej Miller pohrozil, že omezí dodávky plynu do Evropy a přesměruje je do Číny a USA. „Pokusy omezit aktivity Gazpromu na evropském trhu a politizovat otázky dodávek plynu, které ve skutečnosti mají čistě ekonomickou podstatu, nepovedou k dobrým výsledkům. Nemělo by se zapomínat, že se aktivně seznamujeme s novými trhy, jako jsou severní Amerika a Čína,“ řekl Miller. Již letos se Gazprom dohodl s Čínou na výstavbě dvou plynovodů, jejichž kapacita bude odpovídat jeho současným dodávkám do Německa a Francie.
Vyjádření Gazpromu je ale možné vnímat i jako odvetné opatření na snahu britské vlády bránit jeho akvizičnímu úsilí. List Financial Times totiž předminulý týden napsal, že britský ministr průmyslu a obchodu Alan Johnson uspořádal v únoru osm porad, na kterých hledal způsob jak zabránit Gazpromu koupit britskou firmu Centrica, která ovládá největšího dodavatele plynu ve Velké Británii, firmu British Gas. Gazprom však nakonec žádnou nabídku na převzetí společnosti Centrica nepředložil.
Pravděpodobný motiv Putinova a Millerova vyjádření je demonstrací síly zlepšit pozici Ruska při jednáních o podílech v dopravních tepnách ropy a plynu. Gazprom například minulý měsíc oznámil, že by rád získal podíl v běloruských plynovodech a v České republice plánuje stavbu zásobníků plynu. Ve stejném kontextu je třeba vnímat snahu ruské strany o otočení směru toku ropy v českém ropovodu Ingolstadt (EURO 43 a 45/2005, 2 a 8/2006).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).