Menu Zavřít

Den na Karlštejně

5. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Účast na Empire Bank of the Green 2008 byla úctyhodná

Sešlost připomínala kongres v Česku působících bankéřů na nejvyšší úrovni: Rolf-Jan Zweep, generální ředitel ING, Roman Pospíšil, generální ředitel Pioneer Investments z UniCredit Group, Martin Bláha, výkonný ředitel Raiffeisenbank, Markus Hermann, předseda představenstva Bawag Bank, Jitka Pantůčková, výkonná ředitelka KB, Tetsuya Nakao, šéfka Bank of Tokyo. Spolu s nimi prezident Václav Klaus a guvernér ČNB Zdeněk Tůma. A také mnoho členů představenstev v Česku působících bankovních domů. Poslední srpnovou středu se všichni sešli v Golf Resortu Karlštejn ke třetímu ročníku stále prestižnějšího a populárnějšího turnaje čtyřčlenných družstev EMPIRE Bank of the Green.
Pod nejslavnějším českým hradem soupeřilo rekordních devatenáct čtyřčlenných týmů třinácti bankovních domů plus tým ČNB! A většina bank vyslala do boje vysoce postavené manažery. „Je to ideální možnost k setkání s kolegy z bankovního sektoru na velmi neformální úrovni,“ chválil Rolf-Jan Zweep. „Potkáváme se na různých jednáních a konferencích, ale tento turnaj je jednou z mála příležitostí, jak se trochu poznat i po lidské stránce. Pokud se z něj opravdu stane tradice, bude to určitě prima,“ připojila se Jitka Pantůčková. A Ivana Zlesáková z Bank of Tokyo přidala: „Nápad udělat turnaj družstev bankéřů se mi moc líbí, jeho organizace je navíc opravdu na úrovni.“
„Loni jsme sestavili jeden tým, letos už dva. Hledáme v naší bance opravdu ty nejlepší hráče, abychom jednou třeba i vyhráli. Letos byla kvalita turnaje o poznání vyšší než loni,“ chlubil se Ian Forrest z GE Money. „Organizátoři odvádějí skvělou práci, je to prvotřídní turnaj na krásném hřišti,“ dodal.
Martin Bláha vnímá golf především jako sport, nikoli jako nástroj obchodu. „Pravdou je, že v části investičního bankovnictví je golf v módě, ale společensky prospěšný je podle mého názoru stejně jako tenis nebo ping-pong,“ myslí si Bláha.
Jeho tým v neoficiálním mistrovství družstev bankéřů obhájil v naprosto totožné sestavě prvenství z roku 2007 a stejně jako loni z toho měl lídr družstva velkou radost. „Normálně hrajeme golf hlavně pro zábavu, ale tento turnaj bereme jako prestižní záležitost, takže jsme rádi, že se nám ho opět podařilo vyhrát.“
Turnaj podpořil už podruhé za sebou guvernér Zdeněk Tůma. V sestavě ČNB se zatím neobjevil, byť při tréninkových odpalech na driving range bylo podle jeho elegantního švihu zřejmé, že jako všestranný sportovec by mohl být výtečným golfistou. „Myšlenka turnaje se mi moc líbí a organizátorům jsem loni slíbil, že ji letos podpořím zlatou pamětní mincí České národní banky,“ usmál se Tůma, který vítězný tým Raiffeisenbank obdaroval mincí s motivem řetězového mostu ve Stádlci u Tábora z cyklu Kulturní památky technického dědictví.
Vítězové z Raiffeisenbank nasbírali dohromady 88 brutto bodů (2 body za par, 1 bod za bogye) a o plných 19 bodů porazili druhý tým GE Money Bank, třetí skončilo družstvo Citibank.
Jedinečné trofeje, originální keramické kachle a další hodnotné ceny stejně jako před rokem předával nejlepším týmům spolu s guvernérem ČNB Zdeňkem Tůmou prezident Václav Klaus. Ten navíc převzal šek na 100 tisíc korun, část startovného, pro Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových.

box
Václav Klaus
Golf přibrzdila operace
Po nedávné operaci kyčle vzal už několikrát do ruky tenisovou raketu, ale na golfové hole ještě nedošlo. Dostatečný důkaz o přetrvávajících sportovních prioritách. Návštěvu golfového turnaje Empire Bank of the Green 2008 na Karlštejně si ovšem prezident ujít nenechal.

Loni jste při turnaji na driving range hodinku intenzivně trénoval, tentokrát musíte být po operaci zřejmě ještě opatrný…
Pravdou je, že na golf se ještě skutečně necítím. Ale až se dám do pořádku, určitě zase vyrazím. Musím se ale přiznat: už dvakrát jsem po operaci stál na tenisovém kurtu a pokoušel se ve statické pozici – dva kroky doleva, dva doprava – lehce hrát. Kdybych byl levák, mohl bych zřejmě zkusit i golf, ale jako pravák se točím kolem levé nohy, a to by na novou kyčel dva a půl měsíce po operaci asi nebylo to nejlepší.

Na golf jste se zatím dostal aspoň jako divák. Jak se vám turnaj Bank of the Green líbil?
Jsem rád, že stoupá jeho prestiž. Bylo to evidentní už podle počtu aut účastníků, která se tentokrát zdaleka nevešla na parkoviště, ale musela stát i vedle na louce.

Myslíte si, že bankéři berou soutěžení na greenech stejně prestižně jako souboj na trhu?
Určitě. Už za mých mladých let byla Státní banka československá nesmírně sportovní institucí, která pořádala nejrůznější letní a zimní hry. Jelikož šlo tehdy o jedinou banku, soutěžilo se mezi regiony, a když se utkali třeba Pražáci s Brňáky, tak to byla opravdu velice zarputilá utkání!

Popisky:
Týmu GE Money, který skončil na druhém místě, předávají ceny guvernér Zdeněk Tůma a Michal Kavale ze společnosti Empire (zcela vpravo). S nimi jsou zleva na snímku Martin Kratochvíl, Jan Novotný, Radomil Štumpa, Petr Topinka a Ian Forrest.

Martin Bláha, výkonný ředitel a člen představenstva Raiffeisenbank, na Karlštejně kapitán vítězného týmu

Guvernér Zdeněk Tůma při tréninku

KL24

Václav Klaus přebírá z rukou ředitele promotérské společnosti Putt PD Pavla Vilimovského šek na 100 tisíc korun pro nadační fond
Foto Putt PD

  • Našli jste v článku chybu?