Menu Zavřít

DESET METRŮ Z MARATONU

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

M o b i l n í     k o m u n i k a c e

Elektronickému byznysu letos v zimě jednoznačně dominuje internet. Světové počítačové, softwarové a komunikační firmy se dostávají do ostrých střetů, protože si nejsou jisty, kde se skrývá klíč k úspěchu na budoucích virtuálních trzích světové informační superdálnice.

Na jedné straně stojí gigantický Microsoft miliardáře Billa Gatese a jeho víra v osobní počítače. I Microsoft je už ovšem pod tlakem narůstající konkurence nucen pošilhávat po nových technologiích. Nedávno vzniklé trio America Online, Netscape a Sun Microsystems (viz EURO 6/98) zase sází na přístup ke komunikační síti prostřednictvím snadněji ovladatelných internetových přístrojů. Už koncem října přitom vzniklo seskupení firem, které chtějí internetovým zákazníkům nabídnout mobilní telefon s obrazovkou, na které bude možné surfovat v informační síti.

Sedmdesát procent světového trhu s mobilními telefony ovládají tři společnosti. Americká Motorola, finská Nokia a švédský Ericsson. A právě tyto firmy se spojily s britskou společností Psion, která dosud nepříliš úspěšně prodávala počítače, jež se vejdou do ruky.

Společný podnik nazvaný Symbian má vyrábět inteligentní přístroje od mobilních telefonů schopných přijímat e-mail, surfovat po internetu a provádět jejich prostřednictvím finanční transakce, až po novou generaci počítačů připojujících se automaticky na světovou informační superdálnici.

Bill Gates ovšem příliš nečekal a zahájil protiútok. Už 10. listopadu ohlásil společný podnik Microsoftu a americké společnosti Qualcomm vyrábějící mobilní telefony. Pod názvem WirelessKnowledge se skrývá firma, která bude vyrábět hardware i software pro mobilní telefony schopné se připojit na internet.

Světový trh s mobilními telefony roste raketovou rychlostí. Americký týdeník Time zveřejnil před několika týdny odhad společnosti Dataquest, která se specializuje na průzkumy trhů. Loni se podle něj ve světě prodalo asi 100 milionů mobilů, v roce 2002 by to mělo být už o 260 milionů více. Z celkem 360 milionů telefonů by jich patnáct až dvacet procent mělo být takzvaných inteligentních, to je takových, které dokážou vedle hlasu přenášet i data. Právě tyto telefony však ohrožují trh s osobními počítači. „Povede se velká bitva o kontrolu nad komunikačním řetězcem, cituje dále Time Martina Heatha, odborníka na telekomunikace z konzultanské firmy KPMG v Londýně. „Symbian má náskok, ale zatím uběhl deset metrů z maratonu, ne ze stometrového sprintu, vysvětluje Heath.

Finská Nokia představila zhruba před rokem mobilní telefon nové generace, který se dá rozevřít jako miniaturní počítač schopný vysílat faxy, odesílat a přijímat elektronickou poštu a dokonce surfovat po internetu. Francouzská společnost Alcatel zase představila telefon nazvaný One Touch Com, do něhož zakomponovala digitální diář. Celý přístroj se vejde do kapsy.

Průmyslu mobilních telefonů zatím vcelku překvapivě dominují evropské firmy nad americkými. Naproti tomu „informační superdálnice je lemována vraky, nabouranými zabijákem Microsoftem, popisuje situaci na softwarovém trhu týdeník Time. V počítačovém byznysu není pro Evropany situace o nic důstojnější. Britská Amiga, francouzský Bull a italská Olivetti podlehly americké konkurenci. Mezi společnostmi vyrábějícími mobilní telefony si udržely úctyhodný náskok jen Nokia a Ericsson. Od jednodušších analogových přístrojů dokázaly nejrychleji přejít na trh supermoderních digitálních telefonů.

Time tento úspěch nazývá „vítězstvím hovoru nad tichem pokoje . Zatímco Američané Evropu zásobují elektronikou do kanceláře i do domu, Evropané jsou mnohem více závislí na mobilních telefonech. Evropský úspěch má však i racionální vysvětlení. V roce 1991 se totiž evropské státy dohodly na zavedení standardizované mobilní sítě GSM, kterou okamžitě přejaly například i Austrálie a Hongkong. V USA je naproti tomu obtížné použít jeden mobilní telefon na cestě z New Yorku do Los Angeles.

Šéf společnosti Nokia Jorma Ollila tvrdí, že právě standardizovaný systém GSM přijatý asi stovkou států přinesl na trh s mobily nebývalý boom. „Zredukoval riziko investorů a snížil náklady zákazníků, říká o GSM Ollila.

Prezident společnosti Ericsson nedávno poznamenal, že uplynulo zhruba 120 let od vynálezu telefonu Grahamem Bellem do chvíle, než měla tento komunikační nástroj k dispozici celá jedna miliarda lidí. U mobilních telefonů by mohlo být stejného počtu uživatelů dosaženo už v roce 2005. „Není divu, že už i počítačové společnosti hledají na tomto trhu své místo, dodává ve světle této skutečnosti Time. Heslem Billa Gatese bylo dříve „Počítač na každý stůl . Letos v únoru už na jednom vědeckém sympoziu řekl, že vizí Microsoftu je v následujících pěti letech bezdrátové komunikační zařízení.

Na trh malých počítačů se přitom Microsoft pustil až před třemi lety, kdy začal prodávat operační systém Windows CE, odvozený od známého operačního systému, kterým je v současnosti vybaveno devadesát procent všech počítačů na světě. Naproti tomu Psion vyrobil svůj první digitální diář už v roce 1980. Microsoft zároveň zadal deseti výrobcům zakázku na speciální počítač do ruky. Dalších osm firem vyvíjí pro Gatese digitální organizér. Vzorem má být populární minidiář Palm Pilot od společnosti 3Com, který je namísto klávesnice ovládán umělohmotným perem. „Všichni sledujeme vývoj trhu, cituje Time Dilipa Mistryho, který má v britské pobočce Microsoftu na starosti prodej operačního systému Windows CE. „Myslím, že nikdo zatím v tomto odvětví nevydělává. Všichni jen investují a čekají, co se stane, popisuje situaci Mistry.

Šéf společnosti Psion David Potter (55) byl před časem téměř před krachem. Pak ale dostal spásný nápad. Uvědomil si, že se firmy vyrábějící mobilní telefony mohou cítit stejně ohroženy Microsoftem jako on. Historie ukázala, že výrobci „přístrojů se dostali v počítačovém byznysu do vleku společností jako Microsoft (vyrábí software) a Intel (dodává mikročipy). „Myslím, že v mnoha oborech existuje velká obava, aby právě jejich přidanou hodnotu nezpeněžil Microsoft, tvrdí Potter. Proto oslovil Motorolu, Eric-sson a Nokii a nabídl jim účast v konsorciu Symbian s využitím jeho operačního systému nazvaného EPOC. Předložil navíc slušné podmínky: ponechal si v Symbianu jen 31 procento a zbytek prodal třem společnostem za 50 milionů dolarů. „Firmy jako Nokia a Ericsson se bojí, aby nedopadly jako výrobci počítačů, kteří vlastně jen vyrábějí krabice pro Microsoft. Potter by se proto nyní mohl stát příštím Billem Gatesem, tvrdí například britský počítačový konzultant Martin Butler.

Odborníci odhadují, že cena podílu Psionu ve firmě Symbian by mohla už v roce 2003 dosáhnout výše 430 milionů dolarů. „Chvíli se už zdálo, že je Psion vyřízený, ale když se spojil s nejsilnějšími hráči na poli mobilní komunikace, má šanci uspět, komentuje Potterův tah analytik londýnské Nomura Securities Patrick Yau.

EBF24

Zatím si software od Psionu pronajala Společnost Philips Electronics, ale systém má jednu nepřehlédnutelnou výhodu: v přepočtu na jeden vyrobený kus elektronického zařízení vyjde Psion na pět dolarů, zatímco Windows CE stojí o dvacet dolarů více.

Přenos dat z mobilních telefonů je zatím omezen relativně nízkou rychlostí 9,6 kilobajtu za sekundu. Příští rok by však měl začít fungovat pokročilejší sys-tém GSM nazvaný General Pocket Radio Service (GPRS), jehož přenosová kapacita bude 150 kilobajtů za sekundu, což je více než kapacita nyní používaných datových linek ISDN. Opravdové závody začnou až s přechodem na třetí generaci mobilních telefonů okolo roku 2003. Japonci a Evropané už se dohodli na společném komunikačním standardu nazva- ném Wideband Code Division Multiple Access, který nahradí síť GSM.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).