Menu Zavřít

Deset miliard na české síti

3. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Internetové obchody

PRAHA (oh) - Více než milion lidí, kteří za zboží a služby utratili zhruba deset miliard korun, nakoupilo loni v některém z českých internetových obchodů. „V polovině loňského roku jsme odhadovali velikost trhu na osm až deset miliard korun, ale u řady obchodníků loňské tržby přesáhly očekávání. Proto také můžeme opravit odhad objemu trhu na deset miliard,“ řekl týdeníku EURO Nikola Rafaj, ředitel Asociace pro elektronickou komerci (APEK). Jak dodal, v České republice je zhruba tři tisíce internetových obchodů, přičemž asi třicet z nich se řadí mezi velké.
Největší je společnost Internet Mall, která ve svých obchodech loni obsloužila přes 142 tisíc zákazníků, od kterých utržila 1,04 miliardy korun. „Pro nákup na síti již není hlavním důvodem cenové zvýhodnění, ale pohodlí a jednoduchost. Češi tímto způsobem již nenakupují pouze elektro zboží, ale i menší výrobky, jako například sportovní vybavení, hračky či nářadí do dílny, na kterých ušetří sice jen několik stovek korun, avšak výhodou je pohodlný nákup a ušetřený čas,“ vysvětluje Ondřej Fryc, předseda představenstva Internet Mall.
Sedmdesát tisíc objednávek v hodnotě 470 milionů korun vyřídila v loňském roce skupina obchodů Kasa.cz. „Nejsilnějším dnem z pohledu zákaznického zájmu byl 12. prosinec, kdy jsme přijali více než tisíc objednávek,“ říká šéf firmy Martin Kasa.
Společnost InternetShops, provozovatel rodiny obchodů Vltava.cz, loni utržila 420 milionů korun, když největšího nárůstu obchody dosáhly v předvánočím období. „Absolutním prodejním trhákem se stala nová kniha o Harrym Potterovi, které jsme prodali přes šest tisíc kusů,“ dodává marketingový manažer firmy Ondřej Fridrich.

MMF24

Tab.: Velké kšefty
(obraty vybraných internetových obchodníků v Česku)
Obrat v roce 2005 (v milionech korun) meziroční změna (v procentech)
Internet Mall 1040 + 22 %
Kasa.cz 470 + 95 %
Internet Shops 420 + 52 %
Pramen: obchodníci

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).