Menu Zavřít

DESTA V DĚČÍNĚ KONČÍ

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Průmysl

Výroba vysokozdvižných vozíků Desta v Děčíně se zavírá, podnik opustí tři sta dvacet zaměstnanců. Důvod - vysoké ztráty minulých let a celkově velmi špatná situace společnosti. V děčínském závodě zůstane asi šest desítek pracovníků, zabý vat se budou vývojem, konstrukcí a servisem. Zaměstnancům zprávu o propuštění sdělil generální ředitel Desty Děčín Pavel Vobořil, který vzápětí na svoji funkci rezignoval.

WT100

„Jsou to ofenzivní opatření. Situace na trhu je nyní nepříznivá, a naše výroba je proto ztrátová. Nezbývá nám tedy než ji omezit, abychom ji udrželi, uvedl Jan Pěnkava, mluvčí strojíren ČZ Strakonice, které jsou majoritním vlastníkem Desty. Podle něho toto rozhodnutí směřuje ke snížení přezaměstnanosti a kapacita závodů Desty v Domažlicích a Chlumci nad Cidlinou bude více vytížena. „Výrobní možnosti nebudou dotčeny a ztrátovost výroby se odstraní, dodal Pěnkava.

Desta by koncem června měla rovněž uzavřít i závody v Českých Budějovicích a Teplicích. První opustí 120 zaměstnanců, z druhého bude propuštěno 70 lidí. V podniku tak zůstane necelých pět set pracovníků. Děčínský podnik se počátkem dubna rozdělil na dvě nástupnické organizace: Destu CZ, do níž byla převedena výroba, a Destu Nova, která převzala správu nadbytečného majetku a téměř všechny závazky. V červených číslech firma hospodařila od r oku 1994 a její kumulovaná ztráta dosáhla ke konci roku 1997 šesti set milionů korun. Za prvních deset měsíců loňského roku společnost vykázala ztrátu 108,9 milionu korun, za celý rok by se měla červená čísla blížit dvěma stům milionů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).