Menu Zavřít

Deutsche Bank ztrácí na poli investičního bankovnictví

25. 9. 2016
Autor: ČTK

Problémy zmítaná německá banka Deutsche Bank se propadla v oblasti investičního bankovnictví, kde byla ještě loni světovou trojkou. Škrty šéfa Johna Cryana snížily příjmy z investiční činnosti a poslaly Deutsche Bank až na šestou pozici za pětici největších amerických ústavů.

„Poraženým z poražených“ by se dala nazvat Deutsche Bank. Výrazný pokles příjmů z investičního bankovnictví postihují všechny globální hráče, německou skupinu však nejvýrazněji. Dvanácti největším hráčům klesly v prvním letošním pololetí příjmy o 15 procent, což je nejhorší výkon od finanční krize v roce 2008.

Jedničkou na poli investičního bankovnictví zůstává JPMorgan, byť jí klesly příjmy o více než pět procent. Následují Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America Merrill Lynch a Morgan Stanley. Až za tuto americkou velkou pětku se propadla, nijak neočekávaně, Deutsche Bank. Vyplývá to z údajů společnosti Coalition, která řadí globální banky podle jejich celkových výnosů z poplatků za služby investičního bankovnictví a z obchodování na finančních trzích.

„Odpovídá to naší strategii. Rozhodli jsme se zefektivnit naše produkty, geografickou působnost a zákaznickou základnu. Dopadlo to na naše příjmy v prvním pololetí, ale budeme díky tomu efektivnější a ziskovější. Zůstáváme největší neamerickou investiční bankou a dvojkou v regionu Evropy, Středního Východu a Afriky,“ vysvětluje banka pro deník Financial Times.

Roční vývoj akcií Deutsche Bank

Do budoucna zůstává Deutsche Bank optimistická, připouští ovšem, že restrukturalizace nějaký čas bude trvat. Mezitím ale na banku dopadá řada problémů, včetně hrozby obří pokuty ve Spojených státech. Minulý týden americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že požaduje od německého ústavu 14 miliard dolarů (337 miliard korun) za urovnání obvinění kolem prodeje hypotečních cenných papírů. Finanční dům částku zaplatit nehodlá.

Akcie Deutsche Bank se od začátku roku propadly téměř o polovinu z 24 na 13 dolarů. Ve druhém čtvrtletí se skupina sotva udržela v zisku, který jí klesl o 98 procent na 20 milionů eur (540,5 milionů korun). Příjmy investiční divize se propadly o 28 procent.

ebf - tip - debata

Problémy v investičním bankovnictví mají i další evropské banky. Švýcarská Credit Suisse také propouští a osekává výdaje. V žebříčku poklesla ze sedmého na osmé místo.

Největší investiční banky v 1. pololetí 2016 (pořadí v 1. pol. 2015)
1. JPMorgan (1.)
2. Goldman Sachs (2.)
2. Citigroup (3.)
4. Bank of America Merrill Lynch (5.)
5. Morgan Stanley (5.)
6. Deutsche Bank (3.)
7. Barclays (8.)
8. Credit Suisse (7.)
9. UBS (9.)
9. HSBC (-)
11. BNP Paribas (10.)
12. Société Générale (-)

Zdroj: Reuters

Čtěte dále:

Práce v Deutsche Bank ztrácí prestiž

Šéf Deutsche Bank volá po bankovních fúzích. Kvůli ziskům


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).