Menu Zavřít

Developeři už jsou také pasivní

22. 10. 2010
Autor: Euro.cz

Nízkoenergetické stavby

EBF24

První pasivní bytový dům v Česku vyroste v pražských Strašnicích. Postaví ho developerská společnost JRD, která se na domy v nízkoenergetickém a pasivním standardu dlouhodobě specializuje.
Z pohledu vývoje trendů v oblasti bydlení se jedná o významnou událost. Pasivních rodinných domů je sice v Česku okolo stovky, zatím se ale tímto způsobem nepostavil žádný komerční developerský projekt. Přesto právě těmto stavbám patří podle Evropské unie budoucnost. „Podle novelizované evropské směrnice o energetické náročnosti budov bude možné po roce 2020 stavět už jen domy s téměř nulovou spotřebou energie. Taková kritéria může splnit například pasivní dům vybavený vlastním zdrojem obnovitelné energie, třeba solárními panely,“ upozorňuje na perspektivu pokročilých forem nízkoenergetického bydlení Jan Řežáb, jednatel JRD.
Strašnická stavba by měla být hotova v roce 2012. Šest bytů s dispozicemi 3+kk a 4+kk developer prodává v cenových relacích normálních nových bytů v lokalitě. A to navzdory skutečnosti, že výstavba pasivního domu je minimálně o deset procent dražší než běžného. Nicméně výhodou pro investora je to, že energeticky nenáročné nemovitosti se prodávají podstatně lépe. Budoucí majitelé se totiž mohou těšit, že výrazně ušetří. Zatímco běžná tuzemská novostavba potřebuje k vytápění 80 až 90 kilowatthodin na metr čtvereční ročně, u pasivního domu je to pouze 12,6 kilowatthodiny. Při velikosti bytu 90 metrů čtverečních se celková roční úspora spotřeby energií odhaduje na sedmnáct tisíc korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).