Menu Zavřít

Developerské společnosti přesouvají své projekty do Středočeského kraje. Následují Pražany „prchající“ před drahým bydlením

Dnes
Doba čtení: 4 minuty
Autor: Lexxus Norton
  • Pražané toužící po vlastním bydlení míří čím dál častěji za hranice hlavního města. Jejich kroky následují i developerské společnosti
  • Ty ve Středočeském kraji evidují rostoucí poptávku. Kromě toho tuto lokalitu volí také kvůli dostupnějším povolovacím procesům a nižším cenám
  • Za dům či byt tam zájemci zaplatí i o desítky procent méně, i kvůli větší poptávce budou ale ceny do budoucna pravděpodobně růst

Bohatá historie, široké sociální a kulturní vyžití i spousta lukrativních pracovních příležitostí. Důvodů, proč se odstěhovat do Prahy, existuje celá řada. Počet lidí, kteří si život v metropoli mohou bez problému dovolit, je ale čím dál menší. Na vině jsou zejména rostoucí ceny nemovitostí a nájemního bydlení.

Koneckonců, průměrná cena za metr čtvereční v případě nových bytů neklesá pod 138 tisíc korun. A to se bavíme o okrajových částech Prahy. V případě historického centra přesahují ceny částku i 200 tisíc za metr. 

Outstream Placeholder

Na to, jak moc je tuzemské hlavní město pro Čechy nedostupné, upozorňuje třeba společnost Deloitte, podle které Pražané k vlastnímu bydlení potřebují 13,5 ročního hrubého platu, což je mimochodem druhé nejhorší skóre v celé Evropě. Hůře už jsou na tom jen obyvatelé Amsterdamu.

Není tedy divu, že stále více lidí hledá útočiště za hranicemi zdejší metropole – typicky ve Středočeském kraji, kde se ceny oproti Praze pohybují stále výrazně níže. Podle Deloitte Real Index, který mimo jiné zkoumá reálnou cenu všech prodaných bytů za určité období, zaplatili kupci v prvním kvartálu letošního roku ve Středočeském kraji v průměru 79 tisíc korun za metr čtvereční, tedy skoro o 46 tisíc méně než v hlavním městě.

Jako v hlavním městě, jenom levněji

Migrující Pražany v posledních letech následují také developerské společnosti, které za metropoli přesouvají celou řadu svých bytových projektů. „Trh ve Středočeském kraji se v posledních letech výrazně proměnil, zejména díky pěti až deseti tisícům obyvatel ročně, kteří se stěhují převážně z Prahy,“ komentuje pro Euro.cz František Vladař, Investment and Project Director ve společnosti BHMGroup. Ta aktuálně staví byty ICON Park v Kladně. „V současné době Středočeský kraj vychází jako optimální volba díky obvykle dostupnějším povolovacím procesům, atraktivní lokalitě a rostoucí poptávce po kvalitním bydlení,“ přibližuje dále.

Bylo by pro vás bydlení v Praze finančně dostupné?

Poptávka po bydlení v regionu dle Vladaře neustále roste, protože v porovnání s jinými oblastmi nabízí tento kraj ideální kombinaci dostupnosti do Prahy a vysoké úrovně infrastruktury. Zároveň si je stále schopný udržovat nižší cenovou hladinu než hlavní město. „Prodejní ceny našich projektů ve Středočeském kraji jsou ve srovnání s Prahou o několik desítek procent nižší, přesto však nabízíme stejnou úroveň kvality a standardu provedení stavby,“ říká.

Na lidi „prchající“ z metropole míří i bytový projekt v Kralupech nad Vltavou s názvem Vaníčkova Dvůr. Ten skrze realitní kancelář Lexxus Norton nabízí byty v cenové kategorii od zhruba 3,6 až 10 milionů korun. 

Nejhorší dostupnost bydlení v celé Evropě. Češi potřebují na pořízení nemovitosti více než 13 hrubých ročních mezd
Přečtěte si také:

Nejhorší dostupnost bydlení v celé Evropě. Češi potřebují na pořízení nemovitosti více než 13 hrubých ročních mezd

„Do tohoto regionu jsme vstoupili už dávno, kdy spousta developerů tímto směrem neinvestovala a nevěřila v budoucnost zmíněné oblasti,“ prozrazuje redakci jednatel společnosti Rezidence Kralupy s.r.o. Moshon Levi. V Kralupech firma staví už potřetí, ve Středočeském kraji tak aktuálně má téměř třetinu svého portfolia. „Hledáme další projekty ke koupi a rádi budeme v této oblasti dále investovat. Průměrná cena za metr čtvereční v Kralupech je zhruba sto až sto deset tisíc korun včetně parkovacích míst, sklepů a DPH,“ konstatuje Levi.

Ceny porostou i za hranicemi metropole

Současný stav podle Vladaře rozhodně nepotrvá věčně. Ruku v ruce s rostoucí poptávkou po bydlení se ceny bytů ve Středočeském kraji postupně zvyšují. Takže platí, že kdo se sem chce přestěhovat a zároveň ušetřit, neměl by příliš otálet. „Tento trend bude pokračovat i s ohledem na omezené možnosti výstavby v Praze a poptávku po kvalitních projektech v klidnějším prostředí,“ míní. 

Podobného názoru je také Levi: „Vzhledem k cenám a Praze a rozvoji regionu si myslím, že ceny se budou dále zvyšovat a oproti pražským nebude rozdíl vyšší než 20 procent. Dnes odpovídá asi 30–35 procentům.“

KL24

Podinvestovaný sever

Jedním z dalších developerů, kteří v okolí Prahy staví, je společnost Melkonian International s.r.o. majitele Stepanyana Hracha. Podepsána je konkrétně za projektem Greentown ve Velvarech. „Myslíme si, že zejména severní část postrádá investice, a právě zajímavé developerské projekty mohou region zatraktivnit a přinést růst,“ uvádí s tím, že pokud mají pražské a středočeské byty něco společné, je to fakt, že musí plnit přísná kritéria kupujících.

Období poklesu je definitivně za námi, vyplývá z ČSOB Indexu bydlení. Ceny tuzemských nemovitostí začátkem roku rostly
Přečtěte si také:

Období poklesu je definitivně za námi, vyplývá z ČSOB Indexu bydlení. Ceny tuzemských nemovitostí začátkem roku rostly

Konkurenční BHMGroup má pro budoucí výstavbu ve Středočeském kraji v tuto chvíli nakoupené pozemky pro přibližně půl druhého tisíce bytů a rodinných domů. „Kromě toho aktivně posuzujeme nové akviziční příležitosti, abychom mohli nadále rozšiřovat naši nabídku a reagovat na rostoucí poptávku v regionu,“ podotýká Vladař, který se v tomto ohledu s Hrachem shoduje. Potenciál pro další růst ve Středočeském kraji vidíme jako velmi perspektivní. Příliv nových obyvatel, zejména z Prahy, spolu s rostoucí poptávkou po kvalitním bydlení a dostupných cenách, vytváří příležitosti pro další rozvoj,“ uzavírá majitel Melkonianu. 

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).