Menu Zavřít

Developerů horský ráj

26. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Conmaco, Keltin, AEZZ

WT100

Developeři v Praze znervózněli. Prodej bytů už není tak jednoduchý jako v minulých letech, vymýšlejí proto novinky, aby nalákali klienty. Společnosti, které realizují rezidenční projekty v horských oblastech, především Krkonoších, však zájemce přemlouvat nemusejí. Byty a apartmány v horských střediscích rozprodají během pár měsíců, ještě než domy dostaví. A to přestože požadují vyšší ceny než firmy v hlavním městě.
Společnost AEZZ během dvou měsíců závazně rezervovala polovinu apartmánů, které buduje v rámci celkové rekonstrukce Luční boudy, nejvýše položené horské chyty ve střední Evropě. Šestnáct apartmánů firma prodává za 43 až 61 tisíc za metr čtvereční. Zájem klientů vysvětluje mluvčí boudy Jiří Chvojka nedostatkem podobných ubytovacích lokalit pro českou klientelu. „Končí doba kupování chat a chalup. Apartmány lze navíc snadno zhodnotit jako investici dalším pronajímáním. Většina dalších horských projektů je orientována na Nizozemsko a Německo,“ uvedl.
S výstavbou luxusních apartmánů ve čtyřech vilových domech ve Skiareálu Svatý Petr začala společnost Keltin. Domy chce dokončit v létě roku 2006 a už nyní několik apartmánů prodala a další rezervovala. Přitom nejlevnější horský byt nabízí za 2,4 milionu korun, nejdražší za 9,3 milionu korun. „Naši zákazníci patří logicky do vyšší příjmové skupiny. Převažuje pražská klientela, ale máme zákazníky z celé republiky, a výjimečně i ze zahraničí,“ řekl týdeníku EURO předseda představenstva a ředitel Keltin Roman Štěpánek. Jak dodal, většina zájemců si apartmány pořizuje pro vlastní potřebu. Firma projektem ve Špindlerově Mlýně neriskovala, v minulých letech postavila bytové domy na Benecku a v Harrachově, a ty prodala během několika měsíců.
„Levnější“ horské byty nabízí společnost Conmaco, která chce v Horních Mísečkách postavit celkem 268 apartmánů. Nyní dokončuje první etapu projektu a sto bytů ze 109 už prodala. Zájemci zaplatili za metr čtvereční od 39 tisíc do 42,5 tisíce korun. „Naši klienti jsou různorodí. Část z nich do Krkonoš dlouhodobě jezdí a oblíbili si Horní Mísečky. Část spojuje rodinnou rekreaci s investicí. Pouze asi deset procent klientů bude apartmány pronajímat,“ uvedla ředitelka společnosti Monika Pertlová. Ještě nyní se prý na firmu obracejí zájemci o byty v Peci pod Sněžkou, které už společnost kompletně rozprodala.
Oslovené společnosti se shodují, že zájem o horské byty vzrůstá díky odklonu Čechů od klasického chalupaření. Část klientely se rekrutuje z hotelových hostů, kteří vyřešili vlastní bydlení a chtějí si pořídit stálý „letní byt“, o který by se nemuseli příliš starat. Dalším důvodem je, že většina společností se už zbavila oblíbených podnikových rekreačních zařízení. Podnikatelé v nemovitostech na poptávku slyší, plánují další horské projekty. Brzy je ale možná nebudou mít kde umístit. Horské obce nejsou výstavbou bytů pro přespolní, kteří je využívají jen část roku, nadšené. Například Špindlerův Mlýn už vyhlásil stavební uzávěru.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).