Menu Zavřít

Dezert coronat opus

16. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Atraktivnost Kokořínska ještě zvyšuje rodinný hotýlek

Znovu se stává „módou sezony“ vyjíždět z Prahy do blízkého okolí užít si krásné přírody a romantický výlet spojit s dobrým gastronomickým zážitkem v malebném prostředí rodinné restaurace. K nejnavštěvovanějším místům patří Kokořínsko, na jehož hranici se nedávno zrodil rodinný hotýlek, který se brzy dostal „do řečí“. Jistě pro vzácně vydařenou rekonstrukci vily z třicátých let minulého století, patrně i pro skvělou polohu s náramným výhledem, především však pro vychvalovanou kuchyni. Rezidence Liběchov, tak se dnes jmenuje vila navržená Josefem Lauermanem, je domovem restaurace Kaskáda, která se záhy prodrala do povědomí mlsných. Zvenku nijak veliká, přesto v novém šatě impozantní vila v terasovité zahradě slibuje zážitek nad jiné příjemný. Hned za dveřmi s pohledem na nevelký, o to však elegantnější bar, na mne silně působí atmosféra lokálu. Jako bych na rohožce kromě bot nějak očistil i mysl, „venek“ je zapomenut. Nevelký lokál je koncipován do dvou rozdílných celků. Jedním je třemi zcela prosklenými stěnami z půdorysu vily vystupující prostora, druhým espritní salonek v čistém, modernou jen lehce modifikovaném stylu art deco. Dřevěné obložení stěn, temně šedé tapety se zlatým ornamentem, světlá mramorová deska na baru i římse krbu, bohatě štukovaný alabastrově bílý strop, vše se slévá do oslňujícího celku. Oběma částem je společný noblesní mobiliář, masivní stoly a vypletená polokřesla, oboje v tónu temného nachu. Svítidla jsou mosazná s mramorově žilkovanými kalichy stínidel, které na stěnách míří vzhůru, v lustrech naopak ke světlým parketám. Přestože stoly ve „skleníku“ jsou bohatě a vzorně založeny, mně je vykázáno místo v decentně potemnělé salonní části s tím, že prostřený prostor je zadán. Až tolik mi to nevadí, jen jsem trochu překvapen holými deskami stolů, které sousedí s mým, také opatřeným pouhým ubrouskem. Vrchní ihned potom, co mi předložil lístek, sice bleskově místo opatřil vším potřebným, nicméně mi to přišlo trochu nelogické. Založené stoly zvyšují vzhled restaurace. Navíc se mi zdá obvyklé a méně ponižující stáhnout případně přebytečné prostření, než je dodatečně - pro hosta jakoby nečekaného - formou prostření přenosného, určeného pro závodky (byť v tomto případě jistě honosného), dodatečně zakládat. V této části sice není výhled ven, ale ten mi nahrazují fotografie předních div českého filmu z časů, kdy se vila teprve klubala ze základů.
Ukonejšen atmosférou se dobrovolně vzdávám možnosti vlastního výběru a sestavu menu cele svěřuji příjemnému, profesionálnímu číšníkovi. Ten ji bryskně přehrává na šéfkuchaře a výsledkem je objednávka kompletního menu, jak ho pro dnešek kuchyně sestavila. Předkrm slibně voní, navíc grilované olihně s krémovou kaviárovou omáčkou, podané na slohově příslušném porcelánu, vzhledově dosahují úrovně interiéru. Se zvláštním smyslem pro pohledový efekt pokrmu sestavil kuchař prstýnky těla olihně - ne nepodobné dokonale vydlabaným morkovým kostem - a určil jim neobvyklý doprovod. Okolo změti dutých špalíčků se v pravidelném rozmezí lesknou minijezírka smetanové hladiny, v nichž tonou růžové kuličky lososího kaviáru. Zpoza hromádky masa laškovně vyčuhují zelené růžky ďáblíka pokušitele, vystavěné z lístků čekanky. Avizují patrně čertovskou kompozici chuti. A skutečně, pevné, mořem poznamenané maso, lehce políbené ohněm, je báječné, nadijeme-li otvory v něm růžovými zrnky kaviáru společně se sametovou omáčkou. Chuť masa nabude na šíři, a přestože je stavěna z podobných komponent - tedy darů moří a řek -, nabízí širokou škálu jemně slaných odérů všech vod světa, příjemně rozhojněnou lehce ogrilovanými drobnými lupínky česneku. Jen maso samé je tužší, postrádá onu vláčnou konzistenci, jen lehce odolávající tlaku skusu, a bohužel až moc dlouho vzdoruje čelistem. A potom garnitura - už zmíněné čekankové „růžky“ jsou přes míru hořknoucí stejně jako fialové lupeny radicchia. Pokrmu to bere kýžený nádech moře a mírně ho degraduje. Lépe se uvedl hlavní chod. Hovězí tournédos (toto je přesný opis z lístku) na červeném tymiánu s grilovanou zeleninou a limetkou opět vzhledem burcují chutě. Podloží dvěma „medailím“, temně hnědým a živočišně vonícím, tvoří palouček grilované zeleniny, ze kterého vytéká pramínek výpeku, tmavé husté šťávy temně zlatavé a tukem se lesknoucí, oděné v tymiánový přídech. Po rozříznutí masa se objeví střed plátku, růžový jako dvoudenní selátko, ne ovšem dokrvava tmavnoucí v samém centru. Maso je dokonale tepelně upravené, spojené s valéry všech chutí použité zeleniny. V té se nejpříjemněji předvedla cuketa, zdatně jí sekundovaly proužky šťávami přetékající papriky, lilek sehrál roli podpůrnou. Celek byl vzácně kompilovaný soubor chutí s převahou zemitého projevu masa. Jen malá výtka, ovšem ne směrem do kuchyně. Po celou dobu bezvadně fungující číšník opomněl u mne zjistit stupeň propečení. Jak řečeno, maso bylo dokonale upraveno - na medium! Já ho mám raději lehce krvavé. V podniku takové kategorie s nejvyššími ambicemi nelze o této „minele“ pomlčet.
Jestli některý pokrm převýšil mimořádnou úroveň ambiente Kaskády, byl to dezert. Opět pohledná „grafika“, ve stylu pop-artu koncipovaná dvoubarevná varianta kosočtverce. Chuťově šlo o jedno z nejlépe připravených tiramisu, co jich jen je k mání. Piškot rozpuštěný amaretem tak, že nebyl téměř k zachycení, báječné mascarpone, sametové a vazké a nakonec vše do chlapsky laděné chuti dotvořené exoticky hořkou přítomností kakaa. Mám-li srovnat „souboj“ mámivého prostředí s výkony kuchařskými, potom první kolo vyhrál interiér. Druhé bych hodnotil jako nerozhodné a třetí - dezert - bylo vysokým bodovým vítězstvím kuchařů. Vítězstvím pro mne byla cena 775 Kč. Za to, co mi bylo dopřáno, jde o sumu veskrze sympatickou.

Plus - kouzelné, duši hojící prostředí mínus - ony řečené dva malé krůčky k dokonalosti

kvalita x cena: 10

Restaurace Kaskáda - Rezidence Liběchov
Liběchov 121, 277 21 Liběchov
tel.: +420 315 650 000, fax +420 315 650 009
e-mail: recepce@rezidence-libechov.cz, www.rezidence-libechov.cz Otevírací doba: Po – Ne 11:00 - 22:00
Počet míst: 40, letní terasa 30
Druh kuchyně: mezinárodní s položkami z české klasiky Přijímané platební karty: všechny obvyklé Jídelní lístek: čeština, angličtina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina Země původu nabízených vín: Argentina, Česko, Francie, Chile, Itálie

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 7 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20
Celkem: 54 body ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

bitcoin_skoleni

Výběr z jídelního lístku: Grilovaná krocaní prsíčka v hořčičné panádě podávaná na čerstvé zelenině 90 Kč
Zeleninový salát s kousky parmské šunky a sušených tomatů 90 Kč
Pappardele, kousky uzené slaniny, hříbků a zredukované smetany 130 Kč
Kuřecí prsíčka servírovaná s tomatovým dipem a mačkanými bramborami na cibulce 190 Kč
Do růžova upečená panenská svíčková se zeleninovým couscousem a lístky křupavé slaniny 240 Kč
Pečená jehněčí kotletka se zeleninovým ratatoui a pečenou bramborou 350 Kč
Grilovaný tuňák s houbovým rizotem 310 Kč
Sacher dort 60 Kč

Výběr z vinného lístku:
Taittinger Brut Réserve 0,75l NV,Champagne Taittinger,Champagne 1900 Kč
Ryzlink vlašský 0,75l 2005, pozdní sběr, Mikrosvín Mikulov 360 Kč
Sunrise Sauvignon Blanc 0,75l 2005, concha y Toro, Casablanca Valley 390 Kč
Chablis „Sélection Louis Michel“ 0,75l 2003, Louis Michel, Chablis-Burgundsko 890 Kč
Syrah rosé Pays d´Oc 0,75l 2004, Georges Duboeuf 450 Kč
Zweigeltrebe 0,75l 2002, výběr z hroznů, Víno Marcinčák 450 Kč
Trivento Tribu Bonarda 0,75l 2004, Trivento S.A., Mendoza 390 Kč
Valpolicella Doc Classico Superiore 0,75l 2002, Zenato, Veneto 750 Kč
Mouton Cadet Reserve Médoc 0,75l 2001, Baron Ph. de Rothschild, Bordeaux 750 Kč
Chateauneuf-du-Pape rouge 0,75l 2003, Chateau Mont-Redon, Cotes-du-Rhone 1190 Kč

  • Našli jste v článku chybu?