Menu Zavřít

DEZERT PRO MASARYKA

8. 10. 2018
Autor: Euro.cz

Vůně pravé vanilky, marcipán z čerstvých mandlí, ta nejkvalitnější čokoláda a francouzský šarm ve spojení s prvorepublikovou elegancí. Místo, kde ochutnáte nejen originální makronky, ale i dezert, který si zamiloval Masaryk.

aint Tropez je pro mne už dvanáct let sladkou stálicí. První setkání si pamatuji naprosto přesně. Tenkrát jsem bydlela pár kroků od vinohradské cukrárny, která byla na první pohled úplně jiná než všechna cukrářství, co jsem znala. Francouzský šarm, kvalitní suroviny, svěží barvy a usměvavá obsluha. Když se pak Saint Tropez přestěhovala do Lucerny, získala pro mne navíc kouzlo, které mají jen pražské pasáže. Vzpomínám si, jak jsme zhruba před deseti lety šli okolo s mým dvouletým synem, a on přes sklo uviděl tu největší tabulku čokolády ve svém životě. Byla to tenkrát třistašedesátikilová čokoláda, co se dražila pro nadaci Kapka naděje, a zároveň největší tabulka čokolády vyrobená v Čechách. Tentokrát jsem se do Saint Tropez vydala za Lukášem Otysem, který je nejen spolumajitelem této cukrárny, ale také člověkem, co se rozhodl vytvořit cukrářskou mapu Čech. Před několika měsíci založil svůj Dortoblog a od té doby vyráží nejméně jednou týdně navštívit a osobně otestovat některou z cukráren na svém seznamu. „Rádi bychom otevřeli další cukrárnu, která by podporovala poctivé řemeslo a pracovala s kvalitními surovinami jako Saint Tropez. Přemýšleli jsme o lokaci a lákaly nás například Karlovy Vary, takže možná nebude přímo v Praze. To byl také jeden z důvodů začít pátrat po tom, v jaké je česká cukrařina kondici,“ vypráví s úsměvem Lukáš Otys, od nějž jsem se dozvěděla, že kvalitní dortíky najdete leckdy i v zapadlé vesnici. V Saint Tropez se peče podle starých rodinných receptur francouzské cukrářské rodiny Mussoových a podle sto let starých tradičních receptur české cukrářské rodiny Nosálových. Samozřejmostí jsou ty nejkvalitnější suroviny, nenajdete tu ani žádné umělé přísady a konzervanty. Ochutnat můžete věnečky a větrníky, jak je znali naši pradědečkové a prababičky, a mezi rodinné stříbro patří i originální dezert, který byl vytvořen u příležitosti oslav sta let pluku pro prezidenta T. G. Masaryka v roce 1934. „V dobách dávno minulých byla cukrařina prestižní povolání. Ve Francii je tomu tak stále, ale u nás stojí tvůrci dezertů stále nějak na okraji gastronomie a to bychom chtěli změnit. Věřím, že i moje sladká mapa pomůže zviditelnit poctivé řemeslo,“ dodává Lukáš, zatímco dojídám Masarykův nákyp, který je jemnou harmonií vanilkového krému, piškotu, ananasu a šlehačky. •

LUKÁŠ OTYS

WT100

Spolumajitel cukrárny Saint Tropez aktivně podporuje rozvoj cukrářského řemesla. Stojí za projektem Dortoblog a pracuje na Sladké mapě Čech. V Karlových Varech se zapojil do podpory akce Prosecco Art Lounge, který oživil místní kavárnu Bonjour uměleckými grafiti. Spolupracuje na projektu oživení staré vodárny a přípravě nového, moderního průvodce Karlovými Vary.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).