Menu Zavřít

Digitální firmy podpoří obnovu české ekonomiky. Nabídnou své know-how

18. 4. 2020
Autor: CC0 via Pixabay

Digitální firmy, které ještě před začátkem krize založily platformu Digital Economy Network (DEN), chtějí podpořit obnovu české ekonomiky. Své know-how hodlají poskytnout i tradičním firmám, a tím nastavit modernější směr tuzemské ekonomiky. Kromě automobilového průmyslu, na který se v současné době nejvíce spoléhá, chtějí upozornit na mnoho špičkových inovativních společností. DEN také uzavřel spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR), společně chtějí předkládat vládě návrhy na cestu ven z krize. 

Soustředění se na stará odvětví bez inovací by podle předsedkyně DEN Karolíny Brennerové mohlo krizi prohloubit a přenést dluhy na další generace. "V době, kdy tradiční průmyslové společnosti své fabriky zavírají, protože se nemohou rychle adaptovat na novou situaci, internetový svět reaguje pružně, přizpůsobil se často i v řádu hodin, zavedl nutná opatření i za cenu zvýšených nákladů a dál funguje. V těchto business modelech spatřujeme obrovskou příležitost pro tradiční odvětví a budoucnost evropské ekonomiky jako celku," uvedla.

Obáváte se ekonomických důsledků koronakrize?

Podle bývalého eurokomisaře a místopředsedy DEN Pavla Teličky je krize také příležitostí. Pro českou ekonomiku nemusí být podle něj rozhodně fatální. "Můžeme ekonomiku nastartovat postaru, mít ji střednědobě přiškrcenou, nebo ji skutečně nakopnout a restrukturalizovat - dát příležitost těmto inovativním společnostem. Zastavená a správným směrem restartovaná ekonomika je více, než zaběhnuté koleje," řekl.

Obávat se podle Brennerové není třeba ani o ztráty pracovních míst. Digitalizace podle ní přináší nová pozice, především v IT.

CIF24

Členy DEN jsou Mall Group, Invia Group, Heureka Group, Kiwi.com nebo skupina Livesport. Mall například vytvořil online tržiště, přes které mohou kamenní prodejci nabízet své zboží. Do partnerského prodeje se za poslední měsíc zařadilo přes 160 obchodníků. Invia iniciuje vznik platformy, která bude sdružovat pobytové, zážitkové a gastronomické balíčky připravované domácími firmami.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).