Menu Zavřít

Díky břidlici. Spojené státy se letos poprvé stanou čistým vývozcem plynu

16. 8. 2017
Autor: lng17.org

Spojené státy letos prvně více zemního plynu vyvezou, než dovezou. Zatímco v loňském roce ještě převažoval dovoz, v prvním letošním pololetí již bylo saldo podle oznámení amerického ministerstva energetiky vyrovnané. Od července již USA jsou čistým exportérem, přičemž vývoz bude od září převažovat nad dovozem o jednu až dvě miliardy metrů krychlových měsíčně.

Rozmach těžby nastal v posledních letech díky dobývání zemního plynu z břidlic a jiných neprostupných hornin. Zatímco v roce 2005 těžaři ve Spojených státech amerických vyprodukovali 511 miliard metrů krychlových plynu, loni to bylo již 749 miliard. Díky nárůstu těžby mohli Američané téměř úplné odbourat závislost na dovozu zkapalněného zemního plynu (LNG) a současně mohli navýšit podíl plynových elektráren na úkor uhelných.

Když se z dovozce stává vývozce

Americký vývoz a dovoz LNG

Zároveň se Američanům daří snižovat dovoz plynu z Kanady, který dosáhl vrcholu mezi lety 2000 a 2008. Naopak roste v posledních deseti letech vývoz potrubím na jih do Mexika. K prvnímu exportu LNG došlo v únoru loňského roku, kdy byla spuštěna do provozu první zkapalňovací linka v přístavu Sabine Pass v Louisianě.

Rostoucí podíl LNG (modře) na vývozu je dobře patrný

Podíly způsobů přepravy plynu (americký dovoz a vývoz)

Prozatím omezené dodávky amerického plynu do Evropy mají hlavně politický a marketingový dopad; o snížení závislosti na ruském plynu mohou v současnosti hovořit jen největší optimisté. První dodávku LNG ze Spojených států převzali loni v dubnu v Portugalsku. Letos v červnu dovezla první loď plyn do polského terminálu ve Svinoústí u Štětína, o měsíc později následovala první dodávka na britský trh. Zatím se však jedná o jednorázové obchody, které nepokryjí ani jedno procento spotřeby plynu v Evropské unii.

Objem vývozu LNG ze Severní Ameriky se výrazně zvýší během následujících dvou let, kdy tamní společnosti dokončí a zprovozní další exportní terminály. Podle odhadu amerického ministerstva energetiky se země může již v roce 2020 stát třetím největším vývozcem LNG po Kataru a Austrálii.

WT100

Dále čtěte:

Trump chce do Polska posílat více plynu. Za vyšší cenu

Gascade hledá investory na plynovod Eugal. Ti se kvůli nejistotě nehrnou

Poláci chtějí druhý terminál pro zkapalněný plyn. První přitom ani nevyužijí

Nová cesta pro plyn do Evropy: Francie otevřela LNG terminál

Izrael se stává plynovou velmocí. Z tamního boomu mají prospěch i české firmy

 Těžba plynu na moři


  • Našli jste v článku chybu?