Menu Zavřít

Díky dohodě o omezení těžby jsme zachránili práci milionům Američanů, zdůrazňují Rusové

15. 4. 2020
Autor: Gill M L via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Více než dva miliony lidí pracujících v americkém energetickém průmyslu si může oddechnout. Díky nedělní dohodě kartelu OPEC s dalšími předními světovými těžaři, na jejímž základě by se během měsíců května a června měla produkce ropy snížit o zhruba 10 procent denně, totiž o svá místa nepřijdou. Právě to přitom hrozilo, pokud by cena takzvaného černého zlata zůstala i nadále na takto nízkých hodnotách. S odkazem na šéfa Ruského fondu přímých investic Kirilla Dmitrijeva o tom informoval zpravodajský web CNBC.

Za současné ceny ropy pohybující se na hranici 18letého minima mohou dvě věci. Předně je to aktuální krize způsobená pandemií nebezpečného koronaviru, v důsledku níž tráví lidé daleko více času zavřeni doma a dálnice, železnice, potažmo nebe zejí takřka prázdnotou. Tím druhým faktorem pak je nedávná roztržka mezi Ruskem a Saúdskou Arábií, kdy Moskva odmítla požadavek Rijádu na omezení vlastní produkce, v důsledku čehož se představitelé této blízkovýchodní země na oplátku rozhodli těžbu navýšit, čímž její cenu srazili.

Obě tyto skutečnosti následně vyústily v situaci, kdy se severomořská ropa Brent prodávala pod hranicí 23 dolarů za barel, přičemž jen o několik týdnů dříve cena atakovala 60 dolarů.

Že něco takového je z dlouhodobého hlediska neudržitelné, muselo být všem zainteresovaným stranám jasné, i přesto se ale konečná dohoda nerodila snadno. Podle informací agentury Reuters jí totiž předcházel týden bilaterálních jednání a telekonferencí mezi zástupci dotčených států, v nichž coby zprostředkovatel sehrál údajně významnou roli i šéf Bílého domu Donald Trump, jemuž se podařilo přesvědčit ruského prezidenta Vladimira Putina a saúdskoarabského krále Salmána, aby s návrhem souhlasili.

Právě Trump pak v návaznosti na uzavření této „bezprecedentní“ dohody uvedl na svém twitteru, že se tak v USA podařilo zachránit „stovky tisíc pracovních míst v energetickém průmyslu“. Jenže podle Dmitrijeva byl evidentně až příliš skromný. Šéf Ruského fondu přímých investic si totiž myslí, že se ve skutečnosti jedná o řádově vyšší číslo.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1249422044564992001

„Věříme, že výsledkem vůdčích schopností prezidenta Trumpa
bude ve Spojených státech zachráněno dva miliony míst,“ cituje web CNBC
Dmitrijeva. „Celkové množství pracovních míst v ropném a plynném průmyslu
Spojených států je 10 milionů. Když ale započítáte… další průmyslová odvětví,
která tím budou ovlivněna, mluvíte tu o obrovském množství pracovních míst,“
dodal.

Dohoda pomohla stanovit potřebný „práh“

Bezprostředně poté, co bylo dosažení dohody znamenající omezení těžby o 9,7 milionu barelů denně v rámci OPEC+ zveřejněno, vyletěla cena ropy nahoru. I když možná ne tolik, jak někteří předpovídali, neboť ve srovnání s počátkem roku je její současná hodnota stále o více než o polovinu nižší. Navzdory výše zmíněnému nicméně zůstává šéf Ruského fondu přímých investic přesvědčen o tom, že uzavření paktu bylo nesmírně důležité.

Vývoj ceny severomořské ropy Brent od začátku roku 2020, zdroj: Trading Economics

„Bez dohody by ceny ropy poklesly hodně pod 10 dolarů za barel,“ doplnil s tím, že nelze vzhledem k současné situaci kolem pandemie očekávat, že se černé zlato bude prodávat dráž, neboť světové trhy pociťují významný propad poptávky po této strategické surovině. Podle Dmitrijeva šlo především o stanovení jakéhosi „prahu“, pod který se cena nedostane.

Skutečný pokles muže být ještě o polovinu větší

Navíc se dá očekávat, že reálný pokles těžby bude celosvětově nakonec o poznání vyšší, než jak zaručuje dohoda, pakliže se vezme v potaz i snížená produkce dalších zemí, které mají k ropě přístup a které se jednání neúčastnily. Jako příklad Dmitrijev uvedl Norsko, Brazílii, ale i samotné Spojené státy americké, jejichž redukované dodávky nebyly do nového paktu formálně zahrnuty.

„Když se podíváte na ostatní národy, tak když k tomu připočtete i tyto poklesy, budete mít více než dalších pět dodatečných milionů barelů,“ dodal.

WT100

Zdroj: www.cnbc.com, www.reuters.com, www.cnn.com, www.tradingeconomics.com

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).