Menu Zavřít

Díky silnější koruně je zlato pro Čechy levnější

6. 4. 2017
Autor: Pixabay.com

Posílení kurzu koruny po ukončení intervencí České národní banky dnes zlevnilo cenu zlata v korunách o 1,4 procenta. Ze střednědobého hlediska ale nepůjde o zásadní výkyv.

Kurz koruny je jen jedním z faktorů pro korunovou cenu zlata, důležitý je hlavně vývoj na kapitálových trzích či kurz dolaru, uvedl obchodní ředitel společnosti Golden Gate Pavel Ryba. Koruna dnes po oznámení ČNB posílila vůči euru o zhruba 40 haléřů.

„Posílení koruny se mimo jiné může projevit snížením korunové ceny zlata a stříbra, což ve velmi krátkém výhledu může představovat výkyvy hodnot jednotlivých investic,“ uvedl ředitel České mincovny Radek Šulta. V dlouhodobém investičním horizontu by se ale podle něj ukončení intervencí nemělo výrazněji projevit.

Zlato bude pro Čechy levnější, míní analytik poradenské firmy Chytrý Honza František Bostl. Je podle něj možné, že mezi českými investory po zlatu vzroste poptávka. „Měnové riziko u zlata je ale vysoké. Dlouhodobě půjde koruna nahoru. Zlato je dlouhodobě závislé na politice americké a Evropské centrální banky. Změna politiky ČNB na globální trhy vliv mít nebude,“ upozornil.

EBF24

Bezprostředně po ukončení intervencí čekají korunu pravděpodobně turbulence, dodal Šulta. V takových obdobích se podle něj investiční kovy projevují jako záruka uchování hodnoty. Pokud začnou velcí hráči uzavírat své korunové pozice najednou, mohlo by dojít i ke krátkodobému oslabení koruny nad úroveň 27 korun za euro, dodal.

Čtěte dále o konci intervencí ČNB:

ČNB ukončila intervence

Konec intervencí poslal vzhůru výnos z českých dluhopisů

Ukončení intervencí může zlevnit elektroniku i zájezdy

ČNB vydala za dobu intervencí dva biliony korun

České podniky konec intervencí nepřekvapil. Jsou zajištěny na několik let dopředu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).