Sládek Pavel Palouš - mimochodem jedna z největších současných osobností českého craftu - něco takového nepamatuje. „Poslední várku jsem tu udělal, když začali zavírat školy,“ vrací se do března, kdy pražský minipivovar Cobolis stejně jako všechny ostatní utichl. Alespoň trochu normálně to ve sklepě Kulturního domu Ládví bude vypadat opět tento týden, kdy se Palouš chystá svou nerezovou technologii na pár hodin po mnoha týdnech oživit. „Budu navařovat kyseláč,“ těší se. „Ale nevím, jak to bude dál. Nejsme připraveni na sezonu a ani nevíme, kdy vlastně začne,“ pokračuje.
Naráží na to, že podle předběžných zpráv by se měly v restauracích 24. května sice otevřít zahrádky a terasy, ale žádná autorita dosud jasně neřekla, za jakých podmínek se budou moct hosté ke stolům a půllitrům vrátit. Palouš ovšem nechce propadat pesimistickým odhadům - podle něj Cobolis i většina ostatních minipivovarů současnou krizi ustojí. „Je jim ale třeba pomoct,“ myslí si sládek. A upozorňuje třeba na to, že když se podniku v pronajatých prostorech tržby kvůli vládním nařízením propadnou 0 dvě třetiny a víc, obrovskou zátěží je placení nájemného.
Cobolis funguje v pražském Ládví od května 2018, jeho maximální kapacita je 3500 hektolitrů ročně, loňský výstav se dotkl tří tisíc hektolitrů. „Teď pociťujeme výhodu sídliště, díky tomu nějaké kšefty pořád jsou,“ říká sládek s tím, že z okolních paneláků k výdejnímu okénku přichází řada lidí.
Pivovar, který obvykle vyčepuje celou polovinu svého výstavu v místní restauraci s několika stovkami míst k sezení, dnes zachraňuje jeho lahvovací linka a e-shop. „Myslím, že nás ta krize posílí.
Dostali jsme se k věcem, které jsme dlouho odkládali,“ těší Palouše alespoň spuštění internetového obchodu.
Tři slady, tři chmely
1 přes poměrně dlouhou odstávku technologie je aktuální nabídka pivovaru stále široká. Do těchto suchých dnů jsme si z e-shopu vybrali pivo Phoenix 8°, tedy svrchně kvašený Extra Session Brut IPA, jak stojí na etiketě.
Výčepní pivo se 4,5 procenta alkoholu vaří v Ládví ze tří sladů (Bestmalz, Heidelberg a Chit) a trojice velice výrazných amerických chmelových odrůd (Amarillo, Victoria Secret a Ekuanot).
Proto má extrémně světlé pivo velmi jasnou citrusovou vůni, v lehké „dry“ chuti, která po sobě v ústech nezanechává žádný odér, vyčnívá mírná a jasná kyselost a hořkost.
Díky své svěžesti a lehkosti působí Phoenix jarně. I proto jej zdobí vynikající pitelnost, a jde tak o skvělé občerstvení na teplá odpoledne.
Pivovar Ládví Cobolis Burešova 1661/2, Praha-Kobylisy Sládek: Pavel Palouš Založeno: 2018 Co doporučujeme: pro tyto suché dny jednoznačně Phoenix 8° otevřeno: nyní pouze e-shop a výdejní okénko - 11.00 až 21.00 (pondělí až pátek), 11.00 až 19.00 (sobota a neděle)