Menu Zavřít

Direkt pro americké zdravotní pojišťovny. Trumpova vláda jim ruší dotace

13. 10. 2017
Autor: čtk

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa se rozhodla zrušit dotační platby zdravotním pojišťovnám, které v rámci systému zdravotní reformy někdejší hlavy státu Baracka Obamy dostávají jako náhradu za levnější pojistné pro sociálně slabé klienty. Na tento rok byly odhadovány na sedm miliard dolarů (153 miliard korun). Opatření vyvolalo kritiku ze strany demokratů a obavy z chaosu na pojišťovacím trhu. Jednotlivé státy hrozí žalobami.

O zrušení dotací informoval Bílý dům s tím, že takové nejsou v souladu se zákony. Ještě před oficiálním oznámením o plánovaném kroku informoval Politico s tím, že plánované opatření bude znamenat těžký otřes pro trh se zdravotním pojištěním.

Republikán Trump reformu svého demokratického předchůdce zvanou Obamacare dlouhodobě kritizuje a během loňské předvolební kampaně slíbil, že ji zruší. Dosavadní pokusy o její odvolání a nahrazení jiným systémem ale skončily neúspěchem kvůli nejednotě republikánů v Senátu USA.

Bílý dům ve čtvrtek večer sdělil, že na základě posudků a doporučení ministerstev spravedlnosti a zdravotnictví vláda nemůže dotace v souladu se zákony vyplácet. Tyto dotace totiž oficiálně Kongres nikdy neschválil, zdůvodnil Bílý dům.


Komentář: Teorie spiknutí potvrzena. Trump jako oběť politické korektnosti

Lubomír Heger


„Podpora pojišťoven těmito nezákonnými platbami je dalším příkladem toho, jak předchozí administrativa zneužívala dolary daňových poplatníků,“ citovala agentura Bloomberg z komuniké Bílého domu. Úřadující ministr zdravotnictví Eric Hargan uvedl, že platby budou pozastaveny okamžitě, bez přechodného období.

Dotace, které jsou na letošní rok odhadovány na sedm miliard dolarů (153 miliard korun), byly vypláceny měsíčně a příští platba se očekávala v nadcházejícím týdnu. V rámci programu má nárok na levnější pojistné zhruba šest milionů lidí, uvedla agentura AP.

Trh s pojištěním v rámci programu Affordable Care Act, lidově Obamacare, tento krok očekával už delší dobu. Server Politico poznamenal, že mnoho pojišťoven již z obavy o ztrátu dotací zdražilo pojistky na nadcházející rok.

Trump chce podle AP tímto krokem přimět demokraty k jednání o novém systému zdravotního pojištění. Vysocí demokratičtí představitelé rozhodnutí Trumpovy vlády hned kritizovali. „Je to zlomyslný čin, nesmyslná sabotáž zaměřená na dělnické rodiny a střední třídu po celé Americe,“ uvedla šéfka demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová ve společném prohlášení s lídrem senátních demokratů Chuckem Schumerem.

Obamacare
Obamovu reformu její obhájci chválí za to, že umožnila milionům dosud nepojištěných Američanů zřídit si zdravotní pojištění. Kritici zase tvrdí, že Obamacare vedl ke zdražení pojistek a že dotace určené k podpoře systému pokřivily pojistný trh.

Prezidentovo rozhodnutí pravděpodobně vyvolá žaloby ze strany generálních prokurátorů jednotlivých států, kteří se domnívají, že dotace zdravotním pojišťovnám jsou plně v souladu s federálními zákony.

„Jsme připraveni podat žalobu,“ řekl kalifornský generální prokurátor Xavier Becerra. „Již dříve jsme Trumpovu vládu žalovali a dokázali soud vyhrát,“ dodal. Ve stejném smyslu se vyjádřil i generální prokurátor státu New York Eric Schneiderman. „Nedovolím prezidentu Trumpovi znovu zneužít newyorské rodiny v této nebezpečné, předpojaté kampani s cílem za každou cenu ochromit (Obamacare),“ prohlásil Schneiderman.

MMF24

Experti varovali, že zastavení dotací bude znamenat těžký otřes pro trh se zdravotním pojištěním. K zachování dotačních poplatků vyzvaly Trumpovu vládu pojišťovny, nemocnice, organizace sdružující lékaře či americká obchodní komora, uvedla AP. Připojili se i někteří republikánští poslanci, kteří chtějí zachovat dotace alespoň dočasně, aby si dotyční udrželi přístup ke zdravotnímu pojištění.

Čtěte také:

Trump chce trestat firmy, které přesunou výrobu do zahraničí. Ostatní by odměnil

Trumpova administrativa řeší stejný problém s e-mailovými účty, jaký vyčítá Clintonové

Trump se chlubí pracovitostí. Už jsem toho stihl víc než předchůdci, tvrdí

Republikánům se nedaří torpédovat Obamacare. Zrušili hlasování

Láska, nenávist i bankrot. Trump válčí se sportem už desítky let


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).