Menu Zavřít

DO BOJE O CENY

30. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Jihočeská energetika

ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK) – Regionální distribuční společnost Jihočeská energetika vyrazila jako první do boje o nižší nákupní ceny elektřiny. Její představenstvo o tom chce začít jednat s dodavatelem energie, elektrárenskou společností ČEZ.

Pro ČEZ není podobný požadavek novinkou a uvědomuje si, že musí být vůči velkým odběratelům vstřícný. Už napřesrok se totiž trh otevře a tito zákazníci by pak mohli chtít nakupovat u konkurence.

WT100

Oznámení o požadavku nižších cen má však další podtext. Úmysl jihočeských energetiků zveřejnil poradce hornorakouské vlády pro otázky energetiky Radko Pavlovec. Poradce, který je jednou z vůdčích postav protitemelínské lobby, uvedl, že zahraniční investoři Jihočeské energetiky, hornorakouská Energie AG a německý Bayernwerk, by měli trvat na snížení cen zhruba o třetinu, tedy až na úroveň, za kterou ČEZ vyváží energii do zahraničí. Pavlovec tvrdí, že stejná jednání brzy zahájí i představitelé dalších energetik, například Jihomoravské a Západočeské. Nátlak se ale zřejmě nebude odvíjet přesně podle jeho představ. Jednatel Bayernwerk Bohemia Miroslav Píše totiž uvedl, že jeho firma nebude prosazovat takové snížení, jaké požadují odpůrci Temelína. „Cena pro zahraničí se tvoří jinak než pro domácí trh, kde ji zvyšují systémové služby, které ČEZ pro své české odběratele zajišťuje, vysvětlil. (Graf: Vývoj cen akcií Jihočeské energetiky na pražské burze (v CZK))

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).