Menu Zavřít

Do Česka se dováží stále více oceli z Indie. Loni se meziroční nárůst zdvojnásobil

6. 6. 2018
Autor: čtk

Do Česka se dováží stále více oceli z Indie. V loňském roce bylo z tohoto asijského státu dovezeno téměř 23.500 tun hutních výrobků, meziroční nárůst je více než dvojnásobný. Vyplývá to z dat Ocelářské unie. Podle údajů evropské asociace Eurofer je Indie třetím největším dovozcem oceli do EU po Rusku a Ukrajině. Loni se na importech do unie podílela 11,1 procenty. Většina oceli dovezené do Česka nicméně stále pochází z okolních evropských států.

Ocelářská unie s odkazem na data Českého statistického úřadu uvedla, že celkem bylo loni do České republiky dovezeno 7,2 milionu tun hutních výrobků. Největší podíl, 23,2 procenta, měla ocel z Německa, následovalo Polsko s 16,1 procenty a Slovensko s 13,7 procenty. Dovoz z Ruska měl podíl 8,1 procenta, podobně na tom byla Itálie.

Statutární ředitel unie Daniel Urban upozornil, že při výkladu čísel je ale třeba brát v potaz dvě věci. „Zaprvé méně výrazná čísla dovozu do České republiky ze třetích zemí mohou být zkreslena faktem, že když ocel doputuje do některého evropského přístavu nějakému obchodníkovi a ten to prodá pak do Česka, tak už se to jeví jako obchod v rámci EU a české statistiky nezachytí, že jde o ocel z Číny nebo nějaké další země. A druhou věcí je fakt, že s ocelí ze třetích zemí se evropští výrobci utkávají i na třetích trzích, kde v důsledku nekalé konkurence evropští výrobci neuspějí,“ řekl.

Konkrétně import z Číny do Česka loni podle unie klesl o 22,2 procenta na 63 100 tun hutních výrobků. Podle Urbana je důvodem poklesu přijetí antidumpingových opatření. „Pokles je zřejmý jak co se týče České republiky, tak celé Evropské unie. Čínský export do EU se v roce 2017 propadl na úroveň Turecka a Indie,“ uvedl ředitel.


Loučení s mahárádžou: Mittal koupil ostravské hutě za 175 milionů, vytáhl z nich 47 miliard

Lakšmí Mittal


Spojené státy začaly od minulého pátku uvalovat cla ve výši 25 procent na ocel a deset procent na hliník také na dovoz z Evropské unie, Kanady a Mexika. Urban tehdy uvedl, že rozhodnutí bude mít dopad i na české výrobce oceli, tuzemští oceláři proto podporují zavedení mimořádných opatření na evropské úrovni, která by korigovala příliv levné oceli ze třetích zemí. Trump podle Ocelářské unie krokem pokračuje v útoku na světový systém volného obchodu.

EBF24

„Čeští výrobci, i ve světle aktuálně omezovaného přístupu na americký trh, doufají, že Evropská unie přijme opatření, která stabilizují komplikovanou situaci na evropském trhu s ocelí, kde již po roky můžeme vidět vzrůstající objemy dovozu ze zemí mimo EU. Reexport zboží, které nebude uplatněno v USA, tuto situaci ještě dále zhorší,“ dodal dnes Urban.

Dále čtěte:

Třinecké železárny potvrdily zájem o ArcelorMittal Ostrava. Už podaly nabídku

Bakalův recept na zbohatnutí: levně koupit, vysát, zmizet

Kupte ArcelorMittal, doporučil Babiš Třineckým železárnám

Nelezte mi do kruhu! Velký rozhovor s Tomášem Chrenkem


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).