Menu Zavřít

Do české fintech firmy Twisto vstoupila polská ING Bank Śląski

2. 10. 2017
Autor: Alexander Dobrovodský

ING Bank Śląski vytvořila s českou firmou Twisto Payments společný podnik, který službě umožní expanzi na polském trhu. Twisto zjednodušuje nákupy na internetu a platby. Od investorů dostane peníze na rozvoj.

„Je pravdou, že probíhají jednání o spuštění Twisto odložených plateb v Polsku ve spolupráci se skupinou ING. Toto je ovšem pouze malá část značně větší transakce s více subjekty, jejíž finalizace probíhá právě v těchto dnech,“ řekl webu Euro.cz mluvčí firmy Twisto Jan Husták.

Založení společné firmy už v Polsku schválil tamní úřad na ochranu spotřebitele. Twisto bude poskytovat spotřebitelské úvěry, služby virtuální peněženky a on-line plateb. V Česku se služba už úspěšně rozvíjí. Ve více než 350 e-shopech nabízí službu tzv. odložené platby. Twisto zaplatí za zákazníka ihned, ten Twistu až další měsíc. Start-up mu pošle první den následujícího měsíce souhrnné vyúčtování a zákazník se rozhodne, zdali bezúročně zaplatí celou částku do dvou týdnů, anebo si platbu rozloží do více měsíců.

Firma, kterou v roce 2013 zakládal Michal Šmída, obsloužila přes 200 tisíc zákazníků. Její kouzlo spočívá v algoritmu, který ohodnotí tzv. kreditní skóre klienta, tj. schopnost splácet krátkodobý úvěr. Program Nikita hromadí různé informace, například z jakého zařízení klient dělá nákup, jaký má model telefonu či úhlopříčku monitoru, shromažďuje rovněž údaje o chování klienta či geografii. Na základě toho vyhodnotí, jak bonitní klient je.

Akcionáři Twista (podíl v %)
Enern Wasabi 44,1
Partners Financial Services 25,8
Miton Acrobats 16,6
Bizthusiasm 5,5
Slevomat.cz 3,3
Matěj Vácha 3,0
Michal Šmída 1,7

Hospodaření Twista je ztrátové. Firma loni prodělala přes 11 milionů korun, předloni taktéž.

KL24

Dále čtěte:

Světové obchodní fórum: Banky si kopou hrob, Facebook a spol. je převálcují

Bankovní revoluce: na scénu míří „virtuální operátoři“

Adam Šoukal: Do Investiční Aukce vstoupila firma bývalého šéfa PPF Investment Jiřího Rydvana


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).