Živo na zámku Vyrazit v lednu na zámek nevypadá jako nejlepší nápad. V Chyši u Karlových Varů ale mají tu výhodu, že provozují i minipivovar, který funguje po celý rok. A tak sem turisté míří neustále. „V hlavní sezóně vařím i čtyřikrát týdně, teď zhruba třikrát do měsíce" vysvětluje nicméně sládek Robert Maňák, že během zimních měsíců tady všechno probíhá v pomalejším režimu.
Už když Zámecký pivovar Chyše v roce 2006 začal fungovat, budoval jej jeho majitel Vladimír Lažanský především jako restaurační podnik pro turisty. „Nepřijdou sem lidi, co by chtěli a vyhledávali speciály“ popisuje Maňák. V měděné varně o objemu tisíc litrů tak vyrábí především spodně kvašenou klasiku, na niž jsou čeští a ruští pijáci - těch tu z Karlových Varů přijíždí také dost - zvyklí nejvíc.
I přesto si náročnější konzumenti v Chyši také přijdou na své. Maňák vprůběhu roku obohacuje pivní lístek čtyřmi až pěti speciály, právě teď je to svrchně kvašený Winter Ale, který si člověk může odnést ve stále populárnější sedmičkové „sektovce“.
Samozřejmě že nejjednodušší je na zámecké pivo vyrazit přímo do Chyše, ale narazíte na něj třeba i v Plzni, Karlových Varech anebo spřízněném ústeckém minipivovaru Na Rychtě. Tam ale člověk dostane jen chyšské tmavé. Jak jsme na tomto místě psali na konci loňského roku, na Rychtě nemají pro svůj tmavý ležák dostatečnou kapacitu, a proto jej trvale dovážejí z Chyše.
Povedený speciál
Během naší návštěvy v prvním týdnu letošního roku nabízely plné lednice v chyšské restauraci hned několik druhů piv.
Odjet jsme nemohli bez světlého ležáku Prokop (0,5 litru za 29 korun), který tvoří naprostou většinu veškerého v Chyši vyrobeného piva. Ležák má 4,8 procenta alkoholu, voní po sladu. Svěžího Prokopa v ústech doprovází i dobrý říz, v nijak výrazné hořkosti se promítá sladový odér. Pitelnost piva je velmi dobrá.
A zručnost Roberta Maňáka jsme si ověřili i na zmíněném polotmavém svrchně kvašeném speciálu Winter Ale (0,4 litru za 36 korun). Vůně „ejlu“ z Chyše s 6,5 procenta alkoholu je výrazná a připomíná citrusy míchané s kávovými zrny, ovocitá hořkost se přenáší i do chutě. Winter Ale působí velmi lehce, až nadýchaně, i u něj je pitelnost velmi dobrá. Jeden by až zapomněl, jak silné pivo právě pije. 0
Zámecký pivovar Chyše
Chyše 54 sládek: Robert Maňák nabídka: spodně + svrchně kvašená piva prodej piva: ve skleněných a PET láhvích v pivovarské restauraci co doporučujeme: ideálně vyladěný speciál Winter Ale otevřeno: 11.00-22.00
O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz