Menu Zavřít

Do EET je zapojeno zatím zhruba 130 tisíc podnikatelů

12. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Do elektronické evidence tržeb (EET) je podle Finanční správy zapojeno zatím zhruba 130 tisíc podnikatelů. Účtenek vydali zákazníkům 405 tisíc. Dosud uložila při kontrolách za prohřešky na místě 27 pokut celkem za 124 900 korun, a ve více než tisícovce případů předala věc k zahájení správního řízení.

Celkem Finanční správa provedla v souvislosti s EET 12 143 kontrol, odhaleno bylo 1491 nedostatků. „Nejčastějším prohřeškem je nevystavení účtenky, neumístění informačního oznámení a nezasílání údajů do systému EET,“ uvedla mluvčí Finanční správy Petlachová.

Z ankety mezi prodejci systémů a podnikateli vyplývá, že poptávka po pokladních systémech na začátku března klesla. Část podnikatelů si pořídila nevhodné pokladny a budou je muset vyměnit. Jedním z problémů se podle Michala Wantuloka ze společnosti Dotykačka stala oblast komisního prodeje typická pro nejrůznější bazary nebo starožitnictví. Týden před startem druhé vlny se ukázalo, že většina pokladních systémů nedokáže tento specifický režim řešit v souladu s metodikou.


Přečtěte si, jak příchod druhého kola EET komentuje Pavel Páral:

Zvonění do druhého kola EET

Ilustrační foto


Podle Wantuloka se s problémy často potýkají podnikatelé, kteří se snažili na EET ušetřit tím, že si do vlastního mobilu či tabletu stáhli neozkoušenou bezplatnou aplikaci a k tomu si pořídili základní tiskárnu. „V mnoha případech se ukázalo, že software a hardware jsou vzájemně nekompatibilní, takže tiskárna třeba netiskne účtenky. Dá se očekávat, že v dohledné době řada z nich zamíří nakupovat podruhé, tentokrát k prověřeným dodavatelům pro komplexní řešení,“ dodal Wantulok.

Ceny pokladních systémů na EET v posledních týdnech výrazně klesly. „Mnoho podnikatelů se před koncem února začalo předbíhat v poskytování slev nebo snižování cen, aby získali tržní podíl a nebo se zbavili skladových zásob na převážně komerční zařízení (různé tablety), které mají krátkou dobu podpory a kde hrozí problémy se servisováním. 'Cenová válka' vznikla hlavně v oblasti softwaru,“ řekl František Pastirčák z Elcomu Prešov.

WT100

Roman Mazák, předseda Družstva CBA které sdružuje 950 obchodů, očekává, že pokud se bude EET důsledně kontrolovat, narovná to podnikatelské prostředí. „Jen na prodejnách potravin odhadujeme daňové úniky ve výši 30 miliard Kč ročně. V restauracích až deset miliard,“ dodal.


Přečtěte si ohledně EET polemiku Pavla Párala s Andrejem Babišem:

Páral: Štvanice na hostinské začíná

Babiš reaguje na Párala: Štvanice na EET pokračuje

Páral odpovídá Babišovi: Už je to tady, hospodští budou zdražovat

U Medvídků, pivnice

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).