Menu Zavřít

Do jmenování americké ministryně školství musel zasáhnout viceprezident Pence

7. 2. 2017
Autor: čtk

Americký Senát dnes potvrdil Betsy DeVosovou do funkce ministryně školství. Do rozhodování musel svým hlasem vstoupit i viceprezident Mike Pence, protože senátoři hlasovali poměrem 50:50. Podle historika Senátu, na nějž se odvolala agentura AP, je to poprvé, kdy musel viceprezident přispět do hlasování o kandidátech nominovaných do vlády.

Nominace miliardářky DeVosové vyvolávala mnoho otazníků a k demokratickým senátorům, kteří s ní nesouhlasili, se dnes připojily dvě republikánské senátorky. Demokraté tvrdí, že DeVosové chybí zkušenosti a že je odpůrkyní veřejného školství. Finanční zájmy ji pak pojí s elitními školami, i když DeVosová sdělila, že se z těchto vazeb vyváže.

Prezident Donald Trump se za ni postavil, když na twitteru sdělil: „Betsy DeVosová je reformátorka, bude výbornou ministryní školství pro naše děti.“

ebf - tip - debata

Senátní výbor pro záležitosti veteránů dnes podpořil Trumpova kandidáta na post ministra pro záležitosti veteránů Davida Shulkina. Sedmapadesátiletý Shulkin působil od roku 2015 na ministerstvu jako tajemník a do funkce byl jmenován za prezidenta Baracka Obamy. Bude prvním členem Obamovy administrativy, který bude sloužit i v Trumpově kabinetu, a stane se také prvním šéfem tohoto úřadu, který není sám veteránem. Senát o jeho nominaci bude rozhodovat podle agentury AP možná příští týden a očekává se, že Shulkin hladce projde.


O Trumpově vládě dále čtěte:

Stavitel Trumpovy zdi: tvrdý generál s lidským přístupem

Trumpovým ministrem financí bude investor, který financoval Avatara

Šéfem Bílého domu bude Trumpův věrný spojenec Priebus

Trump si vybral všechny klíčové ministry. Energetiku bude řídit Rick Perry


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).