Menu Zavřít

Do Maďarska

24. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Patria Finance

KL24

PRAHA (vlp) - Retailová klientela znamená budoucnost pro obchodníky s cennými papíry. Tuto definici již delší dobu razí na českém trhu několik brokerských firem, jako je Atlantik FT, FIO či Patria Direct. Posledně jmenovaná firma se rozhodla dokončit svou středoevropskou expanzi a umožnit svým drobným zákazníkům obchodování s akciemi na maďarském kapitálovém trhu. Na tamní burze je v současné době nabídka 45 titulů, jejichž tržní kapitalizace dosahuje téměř 30 miliard eur. Jak uvedl ředitel Patria Direct Oldřich Pavlovský, potenciál maďarského a polského trhu je v současné době již vyšší než českého: „Například u jedné z maďarských blue chips, farmaceutické společnosti Gedeon Richter, předpokládáme letošní nárůst kurzu o 20 procent, rafinérie MOL mají potenciál na patnáctiprocentní nárůst a Maqyar Telecom devatenáctiprocentní,“ uvedl.
Diverzifikace investic v rámci střední Evropy není, jak dále řekl, jediným důvodem pro investování v Maďarsku a Polsku. „České akcie jsou již poměrně drahé. Další růst se očekává, ale již nebude zdaleka tak výrazný jako v loňském roce. Investoři si více než v minulosti budou vybírat jednotlivé tituly či sektory, do kterých budou ve střední Evropě investovat,“ dodal Pavlovský. Rozšíření na další východoevropské trhy firma v současné době neplánuje, nicméně v případě zájmu zákazníků nevylučuje.
Patria Direct není jediným retailovým obchodníkem, který ve středoevropských trzích působí. Atlantik FT působí v Polsku a Maďarsku již několik let, polský trh rovněž pokrývá FIO.

  • Našli jste v článku chybu?