Chcete-li vědět, jak vyhlíží brána do indického gurmánského ráje, nenechte se svým poznáním znechutit. Budete se totiž muset povznést nad zaplivaný průchod rohového domu ve Škrétově ulici a nevzhledné vstupní dveře, leč tato oběť vám bude okamžitě bohatě vynahrazena.
Indicko-české duo obsluhujících mužů nás uvádí do zadní, větší části restaurantu, která má krom našeho stolu zůstat přes poledne prázdná. Polosuterénní žlutá místnost je zařízena v exotickém, ale poměrně střídmém duchu - zamřížovaná okna dovedně maskují falešné štukované vitráže s barevnými sklíčky, na stěnách se skvějí květinové motivy a v obloucích pod stropem jsou nápaditě zavěšeny batikované šátky připomínající poněkud vypouklé lastury.
Vítá nás dokonale prostřený, čistý stůl s umně vyskládanými látkovými ubrousky, až je člověku líto jejich ladný tvar porušit.
Za tónů indické hudby se probíráme přebohatým jídelníčkem, v němž nechybí ani sympatické vysvětlivky indických gastronomických reálií, a zjišťujeme, že výběr nebude snadný. Nakonec se přikláníme k čočkové a zeleninové polévce s křupavými plackami papadum a v druhém kole pak k pokrmu tikka masala s kuřecím masem a vegetariánské kormě.
Čočková polévka Mulligatawny obsahuje kromě luštěniny kousky kuřecího masa, česnek a směs aromatického koření, její konzistence je polohustá a chuť lahodná - jen v druhém plánu cítíme, že mírně pálí.
Zeleninová polévka je trošku ostřejší, ale to v období kolem květnových ledových mužů velice vítáme; obsahuje kousky mrkve, brokolice a fazolky a voní po směsi koření garam masala. Plackovitý křupavý chléb z čočkové mouky má zhruba konzistenci silnějších hostií a nepředstavuje žádný kalorický problém, spíše jen jakýsi zábavný doplněk tekutého předkrmu, zejména pak ve své kořeněné variantě. Náš hlad je utišen, tělo zahřáto, a tak spokojeně upíjíme lahodné víno (velmi vděčny za skutečnost, že zde „rozlévají“ kvalitní odrůdy) a dychtivě očekáváme krmí příštích.
Za přiměřeně dlouhou dobu (kuchař dnes evidentně vaří jen pro nás) přihlížíme servírování druhého chodu: na ohřívacím podnosu před námi přistává pár kovových misek s oušky v doprovodu dvou druhů rýže. Tikka masala záhy rozehrává nefalšovaný koncert chutí – lososově růžová omáčka hladké krémové konzistence, v níž díky kokosovému mléku a dalším ingrediencím převládá sametově sladký, exoticky kořeněný tón, obsahuje kusy marinovaného kuřecího masa, které bylo narychlo opečeno v indické peci tandoor. Vynikající šafránová rýže Basmati pak celou kreaci dokonale doplňuje a slaďuje.
Zeleninová korma je směs zeleniny (květák, mrkev, brambory, fazolky, rajče, cibule) v jemně kořeněné kokosovo-smetanové omáčce vařené s mandlemi a rozinkami. Přestože jsme jinak ctitelkami spíše pikantních pokrmů, nelze než se poklonit její až miminkovsky hedvábné, jemné a přitom voňavě sladké chuti. Jako přílohu jsme zvolily báječnou rýži Basmati se sezamovými semínky a kešu oříšky, která by nás byla uspokojila i v samostatném provedení jako rizoto.
Spokojeně vzýváme všechny indické bůžky domácího krbu, avšak hazardovat s dezertem se vzhledem k vysoké míře nasycení přece jen neodvažujeme. Trochu nás to mrzí, za jiných okolností bychom zvědavě očekávaly, jak široký rejstřík chutí je kuchař ještě schopen rozehrát. Své hodování proto zakončujeme pouze kávou Segafredo, jež sice nepatří k našim preferencím, nicméně uznáváme, že v Taj Mahalu z ní vydolovali maximum.
Účet zní na 1160 korun, což vzhledem k tomu, co všechno nám tento exotický výlet poskytl, považujeme za naprosto adekvátní. V ruce nám zůstala vizitka a dobrý pocit, že její text byl tentokrát pravdivý – Taj Mahalu totiž přízvisko indického gurmánského ráje vskutku náleží.
Taj Mahal
Adresa: Škrétova 10, Praha 2
Tel.: 224 225 566
www.tajmahal.cz, tandoori@iol.cz
Otevírací doba: po-pá 12-23, so-ne 13-23
Počet míst: místnost pro kuřáky do 50 míst, nekuřácká místnost 26 míst
Druh kuchyně: indická
Platební karty: všechny
Jazyková vybavenost personálu: angličtina
Země původu nabízených vín: ČR, Francie, Chile, Indie
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 8 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 20 bodů z 20
Celkem 56 bodů z 60
VALUE FOR MONEY 9/10
+ bezchybná a autentická příprava indických pokrmů
- nevábný vstup podbarvený nezaměnitelným odérem sava
Výběr z jídelního lístku:
Mulligatawny (tradiční polévka s čočkou a kousky kuřecího masa) 85 Kč
Zeleninová samosa (těstová kapsa plněná jemně kořeněnou zeleninovou směsí) 95 Kč
Gohst Pasanda (kousky marinovaného a grilovaného jehněšího filetu vařené v kokosovo-
smetanové omáčce s drcenými mandlemi, dochucené kapkou červeného vína) 390 Kč
Tandoori Thali (jehněčí, kuřecí a losos grilované na dřevěném uhlí) 395 Kč
Zeleninové curry 175 Kč
Kuřecí vindaloo 235 Kč
Krevetové biryani (základem je rýže Basmati ochucená ořechy a rozinkami, pokrm je
podávaný se zeleninovou omáčkou) 395 Kč
Kulfi (domácí indická “zmrzlina” s mandlemi nebo ovocem) 75 Kč
Výběr z vinného lístku:
Rulandské bílé 1997 pozdní sběr, Valtice, obec Dolní Dunajovice 445 Kč
Ryzlink rýnský 1989 kabinet, Mikulov 465 Kč
Sauvignon Blanc 1997 Gran Reserva, Chile, Tarapacá, Maipo Valley 1290 Kč
Chablis 2000, Francie, Sélection Louis Michel 1590 Kč
Modrý Portugal 1993 archivní, Kobylí 545 Kč
Cabernet Sauvignon 1999, Francie, Pays d´Oc, Sélection Georges Duboeuf 780 Kč
Chateauneuf-du-Pape 1999, Francie, Chateau Mont-redon 1980 Kč