Pivovar funguje od začátku loňského roku a majitelům se tu podařilo vybudovat další pamětihodnost, kvůli níž se bude do Hluboké jezdit. A navíc obnovit tradici.
V sále, kde dřív duněla diskotéka vyhlášená v celém regionu, se dnes rozkládá kompletní technologie. Varna, spilka i sklep. Nejhezčí pohled na celé království sládka Miloslava Valenty a jeho kolegy Aleše Chrta je z bývalého pódia, kde se sedí. „Jsem rodilý Hlubočák, takže je to srdeční záležitost, rád jsem tu nabídku přijal,“ svěřuje se Valenta. O jeho štaci v jihočeském minipivovaru se dá mluvit jako o návratu domů. Poté co před revolucí strávil 22 let v Budějovickém Budvaru, zůstal nějakou dobu ve Střední Americe a přes další velký budějovický podnik Samson se dostal k minipivovarům, kterých dosud rozjel několik.
A zřejmě brzy přijde chvíle, kdy půjde o dům dál a jeho práci v Hluboké úplně převezme Aleš Chrt se synem. „Ležák je tady základ, ale jedou i ejly,“ popisuje Valenta, zatímco zobu slad z mističek na stole. Ještě mě zajímá, jak to tu vypadá na podzim a v zimě, kdy odjedou turisté a celé město se uloží do hibernace. „To výrobu samozřejmě omezíme a vaří se speciály,“ odpovídá Valenta. Přímo v pivovaru navíc probíhají i koncerty, takže se stává centrem společenského života místních.
Augustýn i Melichar
Abychom si aspoň část z jedinečného pocitu z hlubockého pivovaru odnesli do redakce, vraceli jsme se s několika vychlazenými PET lahvemi. A vzpomínat na povedený výlet jsme začali u světlého ležáku Melichar. Tato jedenáctka se 4,7 procenta alkoholu přichází s plnou sladovou vůní, která předčí řadu silnějších dvanáctek z jiných pivovarů.
Dalším byl Augustýn, což je svrchně kvašený ležák. Zdobí jej správná banánová vůně, v ovocité chuti vracející pijáka do horkých prázdnin probublává mírná kyselkavost. Dobré osvěžení, pokud potřebujete nakopnout. 1
Pivovar Hluboká Náměstí Československé armády 1111, Hluboká nad Vltavou Sládek: Miloslav Valenta, Aleš Chrt Nabídka: spodně i svrchně kvašená piva a speciály Co doporučujeme: světlý ležák Melichar Prodej piva: ve skleněných i PET lahvích Otevřeno: Pá, So 17.00-23.00; pivo je k dostání i v připojené restauraci Solidní šance: Út-So 11.00-22.00, Ne 11.00-18.00
O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz