Co s vajíčkem?Vajíčko je základní surovina při přípravě téměř jakéhokoliv jídla. Je neodmyslitelný společník jednoduchých receptů i vrcholů kuchařského umění. Stejně jako u všech potravin je i tady důležité zvolit přiměřenou kvalitu.
Co s vajíčkem?
Vajíčko je základní surovina při přípravě téměř jakéhokoliv jídla. Je neodmyslitelný společník jednoduchých receptů i vrcholů kuchařského umění. Stejně jako u všech potravin je i tady důležité zvolit přiměřenou kvalitu. Jiný gastronomický zážitek přináší vajíčka, která nabízejí velkovýrobci, a jiný ty správné „farmářské“ od menších zemědělců, kteří používají označení „bio“. Co se týče rozvinutější gastronomie, je potřeba skloubit dané jídlo s vínem. I u vajíčka se dají nabídnout určitá pravidla, a to podle způsobu přípravy vaječného chodu. Řekněme si tedy, jak naložit s poměrně zcela běžnými recepty. Než se ale vrhnete na experimentování s vaječnými pokrmy a vínem, můžeme vám kromě dobré chuti ještě popřát nízkou hladinu cholesterolu v krvi.
Míchaná vajíčka
Míchaná vajíčka jsou asi nejjednodušší formou přípravy. Ale i tak se toto jídlo dá změnit v hlubší zážitek, pokud přidáme ještě další ingredience, například nakrájené olivy. Tím dostane celý talíř trochu jižanský nádech a výběr vína se tak zjednoduší. Ideálním doprovodem je pak červené víno z jižní Rhôny (Côtes du Rhône atd.). Jako náš zástupce poslouží ostřejší Svatovavřinecké z vyzrálých hroznů.
Omeleta se zeleninou
V omeletě se nesmí zapomenout na lehce nasládlou krustu a podle toho také vybírat vhodný doprovod. Osvědčují se bílá vína opět z jižních oblastí, která mají nižší obsah kyselin, než je v našich krajích zvykem, ale tím dobře „unesou“ určitou těžkost celého pokrmu. Vhodná jsou tentokráte bílá vína z jižních oblastí (italské Fiano di Avellino, francouzský Languedoc nebo Rhôna) a z našich vín ideálně sytější Rýnský ryzlink s přívlastkem pozdní sběr nebo kabinet.