Menu Zavřít

Dobytek, královna a česká sláva

25. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Olympijský Český dům se poprvé otevře široké veřejnosti. Kromě oslav sportovců nabídne i jedinečnou možnost prezentace země

Až se příští rok na Londýn díky olympiádě upřou oči celého světa, budou si svůj kousek zorného pole chtít zabrat všechny zúčastněné země. Česko nebude výjimkou. „Hlavně ty země, jež mají k olympiádě nejblíže - a my mezi ně tentokrát také patříme - chtějí podtrhnout důležitost události a využít atmosféry i obrovského množství lidí už v předolympijském období. Je to dlouhý seznam akcí, a protože se o totéž pokouší přes 160 zemí, budeme mít napilno,“ říká český velvyslanec v Londýně Michael Žantovský.
Zásluhou Českého olympijského výboru (ČOV) budeme mít na několik týdnů v Londýně i vlastní Český dům, kde budou moci naši fanoušci oslavit každou získanou medaili a zvědavci okusí kromě piva i trochu české kultury.

**Místo pro byznys**

Budova Business Design Centre (BDC), jíž si ČOV pro své sídlo během olympiády vybral, stojí ve čtvrti Islington, zhruba na půl cesty mezi městským centrem a olympijskými stadiony, oboje je vzdálené asi deset minut metrem. „Ačkoli u nás proběhla řada různých výstav, taková národní prezentace je něco nezvyklého. Jsme hrdí na to, že jste si vybrali naši čtvrť,“ říká šéfka islingtonské radnice Catherine Westová.
Minimálně pro Pražáky nebude těžké zapamatovat si název stanice Angel, od níž je to do BDC jen pár minut pohodlné chůze. „Původně byla budova jakýmsi zemědělským trhem, kam se dopravoval dobytek a kde se pak i prodával místním farmářům. Potom tu ale také královna Viktorie pořádala okázalé plesy a budova se mohla pyšnit i královským přízviskem jako Royal Agricultural Hall. Také se tu mimo jiné pořádal úplně první autosalon v Londýně,“ dává příklady bohaté historie ředitel centra Dominic Jones.
Budova však rovněž byla několik let prázdná a chátrala, než se jí v osmdesátých letech ujala podnikatelská rodina Morrisových, která ji za dnešních zhruba 13,5 milionu eur přestavěla do současné podoby. Kromě zpevnění konstrukce, nových stěn i střechy se stavba symbolicky otočila a hlavní vchod je dnes na opačné straně – z Upper Street.
„Viktoriánským inženýrům a architektovi Fredericku Peckovi se ale musejí přiznat určité schopnosti: i když se bortily stěny a propadala střecha, železná konstrukce zůstala prakticky nepoškozená,“ říká Jones, pod jehož vedením je BDC úspěšným podnikatelským centrem. Mohlo by se přirovnat k výstavištím v Česku, ale stejně tak se dá porovnávat s kongresovým centrem. Nejvíce toho má nicméně společného s americkými vzory, jelikož zde má stálé zastoupení v kancelářích podél galerií na sto různých firem. Pokud byste v Londýně zakládali kancelář, stačí přijít sem a vše potřebné seženete pod jednou střechou – od možného prostoru pro základnu přes vybavení interiéru a software až po právníka.
„Pořádáme stovky akcí ročně, ale i když tu žádná zrovna není, je tu ve vlastních kancelářích zhruba tisícovka lidí. Klid je tu vlastně jen o svátcích, ročně nám tu projde na 600 tisíc lidí. Za těch pětadvacet let fungování jsme se leccos naučili a jsem pyšný na to, že během posledních tří krizových let nám odešla jen jedna firma a kapacita zůstala z 99 procent zaplněná,“ tvrdí Jones. Za dobu fungování Business Design Centre budovou prošlo zhruba deset milionů lidí.

Nová Praha

Během olympijských dní by se dalo místo s Českým domem překřtít na Novou Prahu, podle toho kolik by se v ní mohlo pohybovat Čechů. I když plány ještě nemají konečnou podobu, český olympijský výbor si od akce slibuje hodně. Poprvé bude dům českého olympijského výboru otevřen všem – kromě oficiálních představitelů výboru, Česka i sportovců i českým fanouškům a ostatním zvědavcům.
„Nechceme, aby to skončilo u Pražského hradu a Karlova mostu. Chceme se prezentovat jako moderní národ s moderními technologiemi. Ve zkratce řečeno je ten koncept takový, aby každému, kdo vejde, spadla brada údivem,“ říká místopředseda ČOV Jiří Kejval.
Vzhledem k tomu, že budou mít Češi k dispozici celou budovu, která má na šest tisíc metrů čtverečních výstavní plochy, budou mít k představení země dost prostoru. Během dvou týdnů se má v budově Business Design Centre ukázat každý z českých krajů se svými specifiky, budou se prezentovat partnerské firmy olympijského výboru. Zároveň v centru zůstanou i na stálo usídlené firmy, a tak kromě jisté tisícovky hostů mohou Češi přičichnout k tomu, jak se v Británii dělá byznys. „Také ukážeme ostatním, jak umíme slavit. Zároveň na úrovni předvedeme českou kulturu, která rozhodně nespočívá jen v pití piva,“ přesvědčuje Kejval s tím, že ve hře jsou i efektní 3D projekce.
Čtvrť Islington, v níž Jiří Kejval jako majitel firmy Techo, která je i dodavatelem královského dvora, nějakou dobu žil, je podle něj jednou z nejlepších částí Londýna. Se svými zhruba 320 tisíci obyvateli a přibližně 150 galeriemi se prý dá považovat za čtvrť umělců, kam se každý pátek hrne omladina z celého Londýna.
„V Británii je naše čtvrť známá pravděpodobně díky různým spojením s politikou a uměním. Žil tu jak spisovatel George Orwell, tak bývalý premiér Tony Blair. Na začátku dvacátého století tu nějakou dobu pobýval Lenin,“ dodává Westová s tím, že by si turisté neměli nechat ujít především návštěvu Upper Street, kde se dá najít spousta zajímavých kaváren i obchodů. Naopak příjemný klid se dá najít v parcích Highbury Fields.
V Islingtonu se Češi nebudou nudit ani podle Dominica Jonese. „Dá se tu zažít moc pěkný večer, což ocení hlavně asi mladí lidé. Máme tu výborné bary a restaurace, ale i divadla. Pravda také je, že snad nebyl lepší čas pro návštěvu Londýna s tím, jakou sílu teď má libra. O Londýně se říká, že je drahý, ale s ohledem na směnné kurzy takhle levný ještě nebyl. Navíc tu neprší tak, jak si všichni myslí. V Miláně prší více,“ uklidňuje Jones.

Rozmarné olympijské léto

O Češích bude ovšem slyšet na více místech v Londýně. Své plány ve spolupráci s agenturami CzechTrade, CzechInvest i CzechTourism nebo třeba Britskou radou v Česku spřádá i české velvyslanectví. V červnu se na londýnské University College London konalo středoevropské sympozium, kde se pro akademickou obec prezentovaly země Visegrádské čtyřky. V plánu je velká fotografická prezentace České republiky, našich sportovců i významných osobností, které působily nebo působí ve Velké Británii a ve světě. Proběhnout by měla na jednom z londýnských letišť. K tomu se připravuje výstava naopak o olympijském Londýně z českého pohledu.
„Na ambasádě též připravujeme takové letní kino, chceme dělat odpočinkové projekce kultovních českých filmů, především pro místní publikum,“ přibližuje velvyslanec Žantovský. Třídenní akce začne už letos v létě. „Rozhodně počítáme s Rozmarným létem, pravděpodobně s Postřižinami a pak uvažujeme o Slavnostech sněženek nebo Knoflíkářích. Rozhodně budeme kino opakovat i v příštím roce, a když to bude mít úspěch, tak to možná rozšíříme,“ upřesňuje Žantovský.
Olympijský Londýn už si také může užívat samotné Česko, po němž projíždí originální londýnský double-decker. Kromě klasické červené barvy je autobus značky Bristol z roku 1959 ozdoben olympijskými barvami a slibuje bohatý doprovodný program. I když na první pohled vypadá jako veterán, zvnitřku je plný moderních technologií.
„Speciální multimediální centrum zábavnou formou informuje o olympismu a novinkách z tábora našich olympioniků,“ říká místopředseda ČOV Kejval s tím, že autobus projíždí 128 českých měst.

ebf - tip - debata

===== Místo pro Český dům

-Adresa: 52 Upper Street, London, N1 0Q, 300 metrů od stanice Angel (Northern Line), zhruba míli od nádraží King’s Cross
-Budova byla postavena v roce 1861
-Byl zde dobytčí trh, královské plesy, první londýnská výstava motorových vozidel
-Konají se zde například výstavy začínajících slibných designérů New Designers, umělecký veletrh It’s All About Art, hotelový veletrh Sleep či show magazínu Country Living, již navštěvuje 25 tisíc lidí
-V aktuální podobě jako Business Design Centre funguje od roku 1986, je soukromou firmou podnikatelské rodiny Morrisových, většinu podílů vlastní pět bratrů, chairmanem je nejmladší z nich Jack Morris
-Nabízí přes 6000 m2 výstavní plochy a kongresových prostor, stálé kanceláře tu má zhruba 100 společností
-Ročně jí projde na 500 až 600 tisíc lidí

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).