Menu Zavřít

Dočkali se odmítnutí

18. 11. 2005
Autor: Euro.cz

Banky vs. ministerstvo financí

ebf - tip - debata

PRAHA (vlp) - Ministr financí Bohuslav Sobotka a jeho náměstek Tomáš Prouza se konečně dočkali stanoviska bankovní asociace k požadavkům na regulaci bankovního trhu. Radost z odpovědi však mít nemohou. Jak se dalo očekávat, bankovní domy většinu požadavků odmítly, u části poukázaly na nemožnost implementace kvůli antimonopolnímu právu. Výtky adresovaly tomu, že stát hodlá regulovat pouze finanční odvětví, ministerstvo prý destruuje důvěru v bankovní sektor. „Soubor návrhů je zaměřen primárně na banky a naprosto nepostihuje nejen nebankovní subjekty, působící na trhu finančních služeb, ale ani další odvětví služeb. Tím iniciativa dostává ve vztahu k bankovnictví diskriminační charakter,“ uvádí bankovní asociace v úvodu dvacetistránkové odpovědi.
Hlavní poznámky k navrhovaným změnám se dají shrnout do několika vět: požadavky vedou k sektorové diskriminaci bankovnictví, mají zanedbatelné, až negativní dopady na vnímání bankovních služeb klienty, mohly by být považovány za cenová nebo jiná protitržní ujednání bank, a proto je nutné znát předem stanovisko ÚOHS. Banky rovněž ministerstvo upozornily na připravovanou směrnici Evropské unie, která bude některé z požadavků řešit. Je prý nutné nejprve počkat na to, jak se v Evropském parlamentu dohodnou. Memorandum, jehož prostřednictvím by bankovní asociace slíbila, že finanční ústavy splní část podmínek ministerstva, tedy nebude.
Ministerstvo financí pravděpodobně takovouto reakci očekávalo, neboť již před časem oznámilo, že pokud nebude memorandum, budou se měnit zákony. Legislativci tedy budou mít před volbami o práci navíc. Plán je takový, že prostřednictvím poslanecké iniciativy, například ministra financí Bohuslava Sobotky, se část návrhů umístí do vhodných zákonů. Výhrůžka či upozornění náměstka Prouzy, že bez memoranda budou poslanci požadovat tvrdší opatření, než navrhoval, proto možná dojde naplnění. Celý text odpovědi bank ministerstvu financí si můžete přečíst na www.euro.cz.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).