Menu Zavřít

Dodatečné peníze pro SŽDC. Rozpočet Správy železnic se navýší o více než 4 miliardy

14. 2. 2020
Autor: Honza Groh, Wikimedia Commons

Rozpočet Správy železnic pro letošní rok se oproti plánům zvýší na 43,4 miliardy korun. Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) dnes schválil navýšení o 4,2 miliardy. Informovala o tom Správa železnic. Loni organizace hospodařila s rozpočtem skoro 44 miliard korun.

"Rozpočet naší organizace se podařilo navýšit díky jasně deklarované podpoře vlády, která si uvědomuje, že železniční doprava plní strategickou roli v rámci celé České republiky. Její rozvoj proto považuje za jednu ze svých priorit," uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Přibližně 2,4 miliardy korun z dodatečně navýšené částky chce Správa železnic využít na posílení svých investičních projektů na železnici, zejména u nových staveb, které dosud byly kryty stávajícím rozpočtem. Jde například o projekty na tratích Chomutov-Cheb, Brno-Zastávka u Brna, Ústí nad Labem-Chomutov, Beroun-Plzeň, Chlumec nad Cidlinou-Trutnov, Mosty u Jablunkova-Dětmarovice či rekonstrukce pardubického uzlu, a dalších zařízení v Jablunkově či Bartoušově.

Více peněz bude i na některé rozestavěné stavby, například zvýšení traťové rychlosti v úseku Valašské Meziříčí - Hustopeče nad Bečvou nebo kolejové úpravy ve stanici Žďár nad Sázavou. Zbývajících 1,85 miliardy pak organizace dá na posílení zdrojů na opravy a údržbu železničních tratí.

Správa železnic má na starosti provoz a rozvoj vlakových nádraží od roku 2016, kdy je převzala od Českých drah. V ČR je přes 3000 nádražních budov.

Správa železnic od začátku letošního roku používá nový název, do té toby se státní organizace jmenovala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Změna vychází z novely drážního zákona, kterou loni schválili zákonodárci. Organizace nyní kvůli změně názvu na Správu železnic provádí řadu opatření včetně nové prezentace. Změny budou podle organizace viditelné postupně.

Čtěte také:

ČEZ musí SŽDC vrátit 1,1 miliardy korun za neodebranou elektřinu, rozhodl soud

SŽDC nemusí platit Grandi Stazioni 350 milionů korun. Žalobu italské firmy zamítl soud

MMF24

ČEZ Prodej musí SŽDC vrátit 1,1 miliardy korun za nedodanou elektřinu, rozhodl soud

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).