Menu Zavřít

Dohoda o dani z finančních transakcí je blízko nezdaru

7. 6. 2016
Autor: Redakce

Evropské země se dohodě o dani z finančních transakcí v posledních měsících nijak zásadně nepřiblížily. Podle Rady ministrů má řada zemí zásadní připomínky k dani, kterou Komise navrhla již v roce 2013. Rakouský ministr financí prohlásil, že jednání mohou zcela ztroskotat, pokud se země nedohodnou do konce června.

Desítka evropských zemí, která o dani jedná, se nemůže shodnout na její podobě, uvedl deník Financial Times. Země rozdělují výjimky z daně, včetně mechanismu, jak se má daň dotýkat nevyjednávajících zemí – včetně České republiky. Daň z finančních transakcí (FTT) se má dotknout obchodů s cennými papíry a deriváty, prosazují ji hlavně Francie a Německo.

Loni v prosinci se desítka zavázala, že dosáhne dohody do konce letošního června. Rakouský ministr financí Joerg Schelling, který zároveň rozhovory vede, na konci minulého týdne řekl, že „fundamentální rozhodnutí musí přijít do konce června“, jinak jednání zruší. Klíčové pro FTT bude pravděpodobně jednání ministrů financí 17. června.

CIF24

Česká republika daň během vlády Petra Nečase odmítla. Mezi vyjednávajícími zeměmi jsou Francie, Německo, Belgie, Španělsko, Portugalsko, Itálie, Rakousko, Slovensko, Slovinsko a Řecko. Na konci minulého roku z jednání vycouvalo Estonsko, podle Schellinga výhrady nedávno projevily Belgie a Slovinsko.

Kritici daně argumentují negativním dopadem na finanční sektor. Britský premiér David Cameron již dříve jasně prohlásil, že výjimka jeho země z daně je kriticky důležitá. V opačném případě je připraven protestovat u Soudního dvora Evropské unie.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).