Menu Zavřít

Doktor Železná pěst Kličko vstoupil do ringu ukrajinské politiky

30. 10. 2012
Autor: čtk

Premiérem Vitalij Kličko nebude. Dokonce nebyl ani úspěšnější než strana vězněné expremiérky Julije Tymošenkové. Mnoho Ukrajinců ale bylo rádo, že hlasem pro boxerského šampiona mohou uniknout od léta svářícího se dua Janukovyč–Tymošenková.

Nejnetrpělivěji se na volební výsledek strany Udar (Úder) boxerského šampiona v těžké váze Vitalije Klička čekalo v Londýně. Tamní rodák David Haye doufal, že Kličko prohraje na celé čáře, a bude mít tak čas si opět navléknout boxerské rukavice. Naopak výtečný výsledek by měsíce dohadovaný a zase odsouvaný zápas s Hayem odsunul na neurčito. Sám Kličko vše oddaloval právě kvůli volbám.

„Nejprve musím vyhrát parlamentní volby. Pěkně krok za krokem. Teprve potom vám budu moci odpovědět,“ odháněl novináře po zářijovém boxerském mači s Manuelem Charrem. Jeho manažer Bernd Boente si ještě přisadil: „Pokud Vitalij získá po volbách roli, ve které lze něco změnit, předpokládám, že to bude konec jeho kariéry. Jako přítel a manažer bych mu to radil. Boj za demokracii a proti korupci je důležitější než boj proti Davidu Hayeovi.“

Přestože je už po volbách, Haye pořád neví, na čem je. Kličkův Udar nebyl tak silný, aby se stal hlavní opoziční silou. Nebyl ale ani tak slabý, aby nezabolel jak vládnoucí Stranu regionů prezidenta Viktora Janukovyče, tak opoziční blok Vlast expremiérky Julije Tymošenkové. Kličko navíc slíbil, že bude aktivní součástí parlamentní opozice: „Dnes zde nemáme jen společného nepřítele v podobě autoritářského korupčnického systému, ale také společný cíl udělat z Ukrajiny demokratický a férový stát.“

Boxer z Mimoně

Kdo viděl v září duel o titul boxerského mistra světa WBC mezi Vitalijem Kličkem a Manuelem Charrem, musel pochybovat, že se mezi provazy pohybuje kandidát na ukrajinského premiéra.

Ukrajinský šampion Kličko i ve svých 41 letech dostál své přezdívce Železná pěst a ve čtvrtém kole vyzývateli udělal levým hákem pod okem takovou krvácející ránu, že zápas byl předčasně ukončen v Kličkův prospěch. Jestli vůbec někdo může Klička připravit o pás WCB, tak příští rok možná právě talentovaný Brit Haye. Pokud ovšem poslanec Kličko tou dobou nebude v obleku už plně pohlcen ukrajinskou politikou…

Kličkův úspěch v ukrajinských volbách mohli oslavovat nejen v Kyjevě a na západě země, kde má Udar svou mocenskou základnu, ale právem i v české Mimoni. Místní škola se totiž nyní může pochlubit, že mezi její absolventy nepatří jen boxerský šampion, ale i poslanec. Co na tom, že z trochu vzdálenějšího parlamentu. Malý Vitalij zde chodil do školy mezi svým devátým a čtrnáctým rokem. Jeho rodina přijela do bývalého Československa spolu s otcem vojákem, který zde po osmašedesátém praktikoval „bratrskou pomoc“.

Díky otci měl Kličko o cestovatelské dětství postaráno. Narodil se v Kyrgyzstánu, kde tou dobou jeho otec Vladimir – pilot sovětského letectva – sloužil. Z Kyrgyzstánu se pak celá rodina přesunula do Mimoně.

Nakonec se vrátili domů, ale na velmi smutnou misi. Otec již v generálské funkci byl jedním z velitelů odstraňování následků černobylské havárie v roce 1986. Později dostal rakovinu. Ve volbách mohl Kličko otcův příběh vyprávět dvojím způsobem. Na rusofikovaném východě země mohl zmiňovat příběh sovětského aparátčíka. Na proevropském západě i dodat, že otec byl potomek tvrdě pronásledovaných kozáků a část rodiny zemřela za Stalinem vyvolaném hladomoru v třicátých letech.

Vitalij Kličko

Pravý hák, levý hák, doktorát

Přestože má Kličko pověst boxerské mlátičky, mnoho Ukrajinců by mu mohlo závidět jeho vzdělání. Nejenže mezi svými prvními úspěchy s kickboxem stačil vystudovat vysokou školu, v Kyjevě získal v roce 2000 i doktorát za práci s názvem Metodologie hodnocení výkonu boxerů v několikakolovém sportovním výběrovém systému.

Kličko mluví několika jazyky, má vysoce nadprůměrné IQ a velmi dobře hraje šachy. Podle něj jde o podobné sporty, protože se neobejdou bez promyšlené strategie. Jen prý „v šachu nikdo není expertem, ale každý ho hraje, a na box je každý expert, ale nikdo nezápasí“.

V mnoha rozhovorech se Kličkovi podařilo překvapit tazatele, který čekal, že bude klást otázky boxerovi, kterému sláva zamotala hlavu a na chvíli se zhlédl v politice. Když se ho reportérka listu Kyiv Post před pár lety trochu posměšně zeptala, proč má v pracovně busty Lenina a Stalina, a ne třeba módního Che Guevary, Kličko odpověděl: „Che Guevara je v módě, zatímco Lenin a Stalin jsou konzervativní a zajímaví. Nejsem samozřejmě komunista nebo socialista, ale Lenin a Stalin jsou významné historické figury. Co se týče knih, můžete zde vidět i třicet svazků Lenina. Všechny jsem je přečetl.“

Politik z Kyjeva

Tvrdou sebekázeň a touhu vyniknout Kličko předvádí jak v ringu, tak v politice. Mezi provazy nastoupil jako amatér a v roce 1995 se stal vicemistrem světa. Rok nato přešel mezi profesionály a až na dvě výjimky vždy vyhrál. Dvakrát, s Američanem Chrisem Byrdem a Britem Lennoxem Lewisem, odešel poražen. V roce 2005 pomýšlel na konec kariéry, což nakonec také na čas udělal, ale jinak, než si přál. Po vážném zranění kolene se stáhl a spekulovalo se o jeho konci.

Všichni se už zabývali spíše jeho bratrem Wladimirem, který se mezitím stal také úspěšným boxerem. Kličko se však ve velkém stylu v roce 2008 vrátil a vyhrává zápasy doposud. Nic se nezměnilo ani na jeho statistice, že jde o boxera, u něhož je velmi pravděpodobná prohra nikoli na body, ale brutálním knockoutem.

Boxerský intelektuál ale tři roky mimo vrcholový sport nepromarnil. Pozvolna se zapojil do místní kyjevské politiky. V roce 2008 kandidoval na starostu Kyjeva a skončil třetí. Za jeho zády se postupně formovaly různé koalice, které se přede dvěma lety konečně ustálily v nynější straně Udar, což je zkratka pro Ukrajinskou demokratickou alianci pro reformy. Kličko je v ní nezpochybnitelný lídr.

Úder vládě i opozici

Přestože zkratka Kličkovy strany je Udar, tedy česky úder, Kličkův styl je pravým opakem. Boxer v perfektním obleku vystupuje spíše jako byznysmen, který se naučil na Západě férovému podnikání: „Jsem jedním z šesti milionů Ukrajinců, kteří se zde nedokázali realizovat, a tak odešli vydělávat peníze do zahraničí. Proto jsem nyní v politice, abych to změnil. Aby každý Ukrajinec mohl najít důstojnou práci a plat a nemusel za lepším do zahraničí.“

Kličko opravdu s bratrem také velmi úspěšně podniká. Přes víkend je většinou v německém Hamburku, odkud řídí firmu Klichko Management Group, která se specializuje na sportovní akce. Další společnosti má registrovány v USA. Na Ukrajině podniká raději jen prostřednictvím poboček těchto zahraničních společností. „Nejsem chudý člověk a své peníze jsem si vydělal poctivě,“ opakuje a lidé mu to na rozdíl od hlavních osobností ukrajinské politiky Janukovyče a Tymošenkové věří.

Udar chce stejně jako strana Tymošenkové do EU a NATO. Kličko je ale smířlivý ohledně jazykového zákona a neopomíná na východě země připomínat, že mluví rusky. Vadila mu také na rozdíl od bloku Tymošenkové spolupráce s nacionalisty. Kličko kormidluje Udar opatrně napravo, rád by snižoval daně, zavedl férovou penzijní reformu a prosadil protikorupční zákony. Ukrajinci na tento umírněný program ve volbách zjevně slyšeli. „Prosazení se Udaru je hlavní zprávou těchto voleb. Tato strana vznikla z vakua po ústupu strany Tymošenkové,“ potvrdil pro web Hlasu Ruska expert na ukrajinskou politiku Thomas McCloskey.

Haye čeká na neúspěch

Že se Udar nestal nejsilnější opoziční stranou, možná způsobily i zvěsti, že Kličko je ve skutečnosti trojským koněm Janukovyče v opozičním táboře. Už před lety se spekulovalo, že by Janukovyč mohl v Kyjevě podpořit populárního boxera na post starosty. Nyní v předvolební kampani zase Kličko odmítl nabídku strany Tymošenkové k závazku povolební spolupráce.

„Nejprve volby, potom koalice. Taková je evropská tradice,“ prohlásil Kličko a Vlast to okamžitě využila jako další důkaz nejistých politických postojů Klička. Kličko se však dušuje, že opoziční tábor neopustí, a spolu s dalšími opozičními stranami se chce okamžitě pokusit třeba i o sesazení Janukovyče: „Začneme proces sesazení současného prezidenta země,“ slíbil svým voličům.


Čtěte také:

Strana regionů porazila Tymošenkovou a Klička

Strana regionů vyhrála ukrajinské volby, posílili nacionalisté

Ukrajinské volby: pohanka, puberťáci a beznaděj


Své tažení za demokratizaci ukrajinské politiky však bude mít těžké. Stojí proti němu vládnoucí Strana regionů a komunisté a v opozici mu lidé Tymošenkové nevěří. A v Londýně si vroucně jeho neúspěch přeje i David Haye, aby šampiona opět vlákal do ringu.


Vitalij Volodymirovič Kličko

» narodil se 19. července 1971 v Belovodsku v Kyrgyzstánu, kde jeho otec sloužil v sovětské armádě

» s rodinou se pak přesunul do Československa, kde chodil do školy v Mimoni, v roce 1985 se vrátil zpět na Ukrajinu

» vystudoval pedagogickou fakultu, v roce 2000 získal doktorát

» s bratrem Wladimirem, také úspěšným boxerem, má firmu Klichko Management Group, která se specializuje na sportovní akce

» nejprve se prosadil jako kickboxer, v roce 1995 se stal amatérským vicemistrem světa v boxu, rok nato přešel mezi profesionály a až na dvě výjimky vždy vyhrál

ebf - tip - debata

» v roce 2006 vstoupil do lokální kyjevské politiky, od roku 2010 vede stranu Udar, s níž prorazil do ukrajinského parlamentu

» se ženou má dva syny a dceru, rád se potápí a hraje šachy

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).