Menu Zavřít

Dolarem proti ptačí chřipce

30. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Věda

KL24

Na konci devadesátých se ve Spojených státech rozjela populární internetová hra „Where´s George?“, do níž se zapojilo zhruba patnáct milionů lidí. Uživatelé mohli přes jednoduché rozhraní sledovat pohyb dolarových bankovek, jež se jim dostaly do ruky. S každou novou registrací platidla se shodným sériovým kódem byla zaznamenána i jeho poloha. V některých případech bylo z trajektorie pohybu patrné, že bankovka urazila během několika hodin i desítky tisíc kilometrů, některé se dokonce vrátily „majiteli“.
Hra již téměř „vyšuměla“, statistické údaje o mechanismu předávání dolarovek jsou však velice cenné a díky týmu vědců z Institutu Maxe Placka spolu s Univerzitou v Göttingenu a Kalifornskou univerzitou v Santa Barbaře dostaly zcela nový rozměr. Stejně jako viry se totiž bankovky přenášejí z místa na místo za přispění lidí.
Data získaná ze hry vědci převedli na matematický model, který nyní v kombinaci s údaji o letecké přepravě pomáhá předvídat dynamiku geografického šíření epidemií. Zatímco ve středověku se nemoci šířily rychlostí chůze a kupříkladu mor „procestoval“ evropský kontinent z jihu na sever za dlouhé tři roky, v globalizovaném světě se viry dostanou z jednoho konce světa na druhý ve velice krátkém čase. Riziko se projeví v případech, jako jsou ptačí chřipka či výskyt onemocnění vyvolaných SARS.
Relevantní statistické údaje vhodné pro odkrytí zákonitostí předávání viru z osoby na osobu dosud nebyly k dispozici. Na serveru „Where´s George?“ se ale ukrývalo přes 50 milionů hodnotných parametrů, vhodných pro stanovení časové prodlevy mezi nakaženími. To podle vědců posune odhady geografického šíření epidemií do exaktnější roviny. V důsledku pak pokročilá matematická teorie přinese jedno podstatné zlepšení: Preventivní opatření, která by měla vést k omezení dalšího šíření neviditelného nepřítele, se budou moci poměrně přesně načasovat.

  • Našli jste v článku chybu?